Térj át https-re, hogy ne veszíts látogatókat

Az össze weboldalon ki szeretné kényszeríteni a biztonságosabb https kapcsolatot a Google Chrome, ezért idén július elsejétől minden, nem biztonságos kapcsolatot használó weboldalra történő látogatás előtt megjelenik a jelzés: nem biztonságos weboldal.

A világ legnépszerűbb böngészője, a Google Chrome idén július elejétől minden weboldal számára kötelezővé tenné a biztonságosabb, titkosított https kapcsolatot. A weboldalt megnyithatjuk, de a böngésző minden belépés előtt jelzi, hogy nem biztonságos az adott oldal. Ezzel a http protokollt használó weboldalak biztos látogatót veszítenek.

A Google elkötelezett szándéka, hogy biztonságosabb internetkapcsolatot kényszerítsen ki 2014-ben kezdődött, az I/O konferencián. Ez azt jelentette, hogy 2015 óta a találati oldalakon azokat az eredményeket részesíti előnyben és sorolja feljebb a kereső, melyek https kapcsolattal rendelkeznek. Egy évvel ezelőtt kezdte el nem biztonságosnak címkézni azokat a weboldalakat, melyek http protokollon kínáltak belépést az oldalra vagy bankkártya adatokat használtak fel. Ezt a figyelmeztetést idén júliustól minden weboldalra kiterjesztik – nem véletlenül, akkor jelenik meg a Chrome 68 is.

A http protokoll internetes adattovábbítási szabvány, a https ennek a biztonságos változata: amikor az adatok titkosítva utaznak, így, ha azokat útközben illetéktelenek el is fognák, akkor értelmezhetetlen információhoz jutnának. Ahhoz, hogy https protokollon működjön a kommunikáció SSL (Secure Sockets Layer) vagyis újabb nevén TLS (Transport Layer Security) tanúsítvány beszerzésére van szükség, ebben az internetszolgáltatónk tud segíteni, de ingyenesen is be lehet őket szerezni, például innen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Térj át https-re, hogy ne veszíts látogatókat
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.