Tíz másodpercenként új androidos kártevő

Tizenkét százalékkal emelkedett az androidos kártevők száma 2018 első negyedévében a G DATA adatai szerint. A kiberveszélyekre a Google is reagált és a régi, elavult Androiddal felszerelt mobilkészülékeket már nem hitelesíti. Gyakran a mobilkészülék gyártók is becsapják a fogyasztókat a biztonsági frissítésekkel kapcsolatban, a területen e fogyasztóvédelmi szervezetek tudnak rendet teremteni.

2018 első negyedévében a G DATA szakértői naponta 9411 új kártevőt fedeztek fel az igencsak népszerű androidos operációs rendszerre, ami azt jelenti, hogy minden 10 másodpercben megjelenik egy új vírus. A G DATA előrejelzése szerint 2018-ban 3,4 millió új kártevő jelenik meg a mobil operációs rendszerre, mely a világ okostelefonjainak 74 százalékán fut. Az első negyedévben egyébként összesen 846.916 kártevőt fedeztek fel a kutatók, ez az adat az előző év hasonló időszakához viszonyítva 12 százalékkal több vírust jelent.

Nem hitelesíti a régit

Amint azt a G DATA blogján is megírtuk, a kiberveszélyekre reagálva a Google lerövidítette az Android operációs rendszerek frissítéséhez szükséges időt, a Projekt Treble keretén belül, de egyelőre csak a legújabb, az Android 8-as operációs rendszerű telefonok érintettek. A keresőóriás egy újabb biztonsági lépésben ezentúl nem hitelesíti az idejétmúlt, Android 7-es (Nougat) operációs rendszert futtató mobilkészülékeket, ami az olcsóbb, régebbi és kevésbé biztonságos készülékeket szorítja ki a piacról. Ezzel a friss operációs rendszerű mobilkészülékek felé tereli a felhasználókat, hiszen ezek biztonságosabbak, az ismertté vált hibákat is gyorsabban képesek befoltozni.

A biztonsági szakértők egy aggasztó jelenségre hívták fel figyelmünket: gyakrabban, mint gondolnánk előfordul, hogy az okostelefon gyártók becsapják ügyfeleiket az operációs rendszer frissítésével kapcsolatban. Vagyis, a gyártó azt jelzi, hogy a telefon biztonságos és minden biztonsági hibát befalaztak, közben azokat nem lehet megtalálni a készüléken. Ezen a linken ellenőrizhetik, mely gyártók milyen gyakorisággal foltozzák az operációs rendszert.

Fogyasztóvédelem teremthet rendet

Az is igaz, nem mindig rosszakarat van a jelenség mögött, egyes gyártóknál a frissítések dátumának hibás jelzése mögött technikai hiba áll. A vásárlók alulinformálása sem segíti a biztonság kérdését. Míg egy fogyasztó könnyen ellenőrizheti, hogy az adott készülék kamerája milyen felszereltségű vagy hogy az akkumulátor üzemidője mekkora, az operációs rendszer verziószámáról viszonylag kevés információ érhető el.

Németországban fogyasztóvédelmi szervezetek igyekeznek rendet teremteni ezen a területen is. Tavaly egy német tartomány fogyasztóvédelmi központja beperelt egy elektronikai kereskedőt. Az indok annyi volt, hogy a kereskedő az olcsón, 99 euróért kínált készüléket az elavult, és rengeteg biztonsági hibától hemzsegő 4.4-es Android rendszerrel árulta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tíz másodpercenként új androidos kártevő
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.