5 tipp a biztonságos nyaraláshoz

Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat és akár a notebookjukat. A nyílt vezetéknélküli hálózatok és a közösségi hálózatok nem otthoni használata azonban rejteget néhány veszélyt, amelyre jobb felkészülnünk. A G DATA most 5 biztonsági tippet oszt meg olvasóinkkal.

1. Csak óvatosan a wifi-vel

Az ingyenes hotspotok a szállásokon és a reptereken, illetve a számítógépek az internetkávézókban gyakran nem rendelkeznek megfelelő védelemmel. Ez lehetővé teszi a kiberbűnözők számára személyes adataink, kapcsolataink és jelszavaink megszerzését.
Az sem jelent feltétlen garanciát a biztonságra, ha jelszóval védett, fizetős vezeték nélküli hálózatra csatlakoztunk, mert könnyen előfordulhat, hogy a hotel nem gondoskodik rendszeresen a biztonsági frissítések telepítéséről. Így ha például bankolni szeretnénk, érdemesebb ezt az okostelefonunk segítségével létrehozott mobilhálózaton keresztül megtennünk.

2. Vigyázzunk a nyilvános gépekkel!

A nyilvános számítógépek ritkán kapják meg a szükséges védelmet, úgyhogy ezekre lehetőleg ne töltsünk le személyes adatokat. Ha internetkávézóból szeretnénk belépni a levelezésünkbe vagy egy közösségi hálózatba, akkor még a nyaralás előtt állítsunk be kétlépcsős hitelesítést: ilyenkor a jelszó megadása után a szolgáltató egy kódot küld a mobiltelefonunkra, és a belépéshez ezt is meg kell adnunk.

3. Ne hagyjunk esélyt a zsebtolvajoknak!

Lehetőség szerint ne adjuk okostelefonunkat idegenek kezébe, használjunk inkább szelfibotot, ha magunkat szeretnénk megörökíteni egy képen. Ha kütyüinket a tengerpartra vagy egy hotel medencéjéhez vinnénk, különösen figyeljünk rájuk, mert ezek a helyek aranybányának számítanak a gyanútlan turisták értékeire vadászó tolvajoknak.

4. Telepítsünk egy biztonsági szoftvert!

Mobileszközeinken és számítógépünkön is egy hatékony, teljes körű biztonsági megoldásra van szükségünk. Indulás előtt frissítsük a biztonsági szoftvert és a gépet is, majd aktiváljunk lopás elleni védelmet. Ez lehetővé teszi, hogy bemérjük az eszköz helyzetét, és távolról lezárjuk vagy az összes adatát töröljük. A notebookok esetében a merevlemez titkosítása a megoldás arra, hogy a tolvajoknak ne legyen esélyük elolvasni a tárolt adatokat. Végül készítsünk biztonsági mentést adatainkról! Ezt mindenképpen tegyük meg egy külső tárolóeszközre, amit persze nem viszünk magunkkal.

5. Csak visszafogottan a posztolással

Ugyan csábító, hogy már az indulás első napján megosszuk a nagyvilággal, hogy nyaralni indultunk, de ez a betörők figyelmét is felhívhatja arra, hogy üres a házunk. Ezért az ilyen posztokat ne tegyük nyilvánossá, csak kiválasztott ismerőseinkkel osszuk meg. Vagy még jobb, ha a nyaralási beszámolóval megvárjuk az utazás végét, és a képeket már csak akkor tesszük közzé, ha hazaértünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 tipp a biztonságos nyaraláshoz
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.