Biztonságosabbak lesznek az androidos készülékek

A Google lehetővé tette androidos fejlesztőiknek, hogy alkalmazáson belülről is elindítható legyen a frissítés. A lehetőség picit biztonságosabbá teszi az androidos okostelefonokat.

Az Android Dev Summit 2018-as rendezvényen, vagyis az androidos fejlesztőknek tartott konferencián jelentette be a Google, hogy hamarosan lehetőség nyílik a fejlesztők számára, hogy az alkalmazások frissítése nemcsak a Google Play áruházon keresztül, hanem az app elindítása után, az alkalmazáson belül is letöltődjön.

A lehetőség az In-app Updates API segítségével történik, kétféle frissítési módozatot biztosít. Az egyiket a kritikus fontosságú patch-ek esetében javasolják, amikor a fejlesztők egy teljes képernyőn figyelmeztetik a felhasználót arra, hogy itt van a nagyon fontos hibajavítást tartalmazó verzió, frissítsen. A felhasználónak nem kötelező telepítenie a frissítést. Így, ha például nem kapcsolódik wifi-re vagy alacsony töltöttségű az akkumulátora, akkor tovább léphet, és használhatja az alkalmazást frissítés nélkül.

A másik lehetőség, amikor az egyébként megszokott frissítések meglétét egy kis felületen jelzik a felhasználónak, aki az előbbihez hasonló módon még mindig elutasíthatja annak telepítését. Ha elfogadja, akkor viszont a háttérben történik a letöltés, és a fejlesztő döntésének függvényében az alkalmazás a letöltés végén vagy csak következő újraindításakor frissül.

Az új funkció felhasználóbarát lehetőséget ad a fejlesztők kezébe, hogy kikényszerítsék az alkalmazás mielőbbi frissítését, így a kritikus hibajavítások hamarabb eljutnak a felhasználókhoz. Egy mobilozó ritkábban nyitja meg a Google Play áruházat, mint ahogy az adott frissítendő alkalmazást. Így nagyon sok mobiltelefonon hetekig, sőt hónapokig sem frissítik az alkalmazásokat, komoly támadási felületet hagyva a kiberbűnözőknek.

A lehetőség a későbbiekben érhető el a fejlesztőknek, a Google a Chrome böngészőn vezeti be elsőként ezt a felhasználóbarát frissítési módozatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonságosabbak lesznek az androidos készülékek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.