Meghackelték a Radioheadet

A rockzenekar énekesének számítógépére betörő hacker 150 ezer fontot követelt, de a fizetés helyett a Radiohead inkább ingyenesen nyilvánosságra hozta az ellopott lemezek tartalmait, az önkéntes adományokból befolyó bevételt pedig jótékonysági célokra ajánlotta fel.

A Radiohead vezető énekeséhez, Thom Yorke-hez június elején tört be egy hacker, aki 18 minidisc tartalmát – énekeket és dalokat – lopott el. A hacker 150 ezer fontot, azaz kb. 55 millió forintot követelt a felvételekért cserébe, amit az énekesnek esze ágában sem volt megadni. Helyette más ötlete támadt: ha a lemezek tartalma már egyébként is kikerülhet a nagyvilágba, akkor inkább ők adják ki a dalokat.

A 18 minilemez tartalmának letöltéséért 18 fontot (kb. 6 500 forintot) kérnek – a befolyt összegeket a klímaváltozás ellen küzdő civvil szervezet, az Extinction Rebellion támogatására ajánlják fel. Emellett a lemezek teljes tartalma ingyenesen meghallgatható egy online felületen keresztül.

A lemezek egyébként többek között az 1997-ben megjelent OK Computer albumhoz köthető munkadalokat és dal változatokat tartalmaztak, melyeket az együttes nem tervezett kiadni. A lényeg, hogy a hacker hoppon maradt, és a széles körben médianyilvánosságot kapott ügy miatt több adomány érkezik be a megsegített civil szervezethez.

A dalok egyébként is hosszúak, nem telefonos letöltésre optimalizáltak, az együttes rajongóinak viszont érdekes csemegét jelentenek. Az alábbi képre kattintva lehet meghallgatni őket.

Radiohead

A Radiohead egy angol alternatív rock zenekar Abingdonból, Oxford megyéből. Az együttest Thom Yorke (ének, ritmusgitár, ütősök), Jonny Greenwood (szólógitár, billentyűsök, egyéb hangszerek), Ed O’Brien (gitár, háttérvokál), Colin Greenwood (basszusgitár) és Phil Selway (dobok, ütősök) alkotja.

Első kislemezük “Creep” címmel 1992-ben jelent meg. A dal a kezdetekben nem volt túl sikeres, de néhány hónappal később az első albumuk a Pablo Honey (1993) megjelenése után világsláger lett. A Radiohead népszerűsége tovább nőtt az Egyesült Királyságban a második albumuk The Bends (1995) kiadásával. Az együttes gitárhangzása és Yorke falzett éneklés módja meleg fogadtatásra talált mind a kritikusok mind a rajongók körében. A Radiohead harmadik albuma az OK Computer (1997), segítségével nemzetközileg is befutottak lettek. A modern elidegenedés kiterjedt hangzása és témái miatt az OK Computerre gyakran hivatkoznak mint a 90′-es évek egyik mérföldkövére.

Kid A (2000) és az Amnesiac (2001) lemezük során észrevehető változás történt az együttes zenei stílusában. Radiohead magába foglalta a kísérletezős elektronikus zenét, post-punk és jazz behatásokkal, ami megosztotta a kritikusokat és a rajongókat egyaránt, de továbbra is népszerű maradt. A Hail to the Thief (2003) egyfajta keveréke lett a gitár, az elektronikus hangszerek és a szöveg inspirálta zenének, ami az együttes utolsó albuma volt az EMI kiadónál. A Radiohead maga jelentette meg a hetedik albumukat In Rainbows (2007) címmel, digitálisan letölthető formában, amiért mindenki annyi pénzt fizethetett amennyit akart. Később megjelent az üzletekben is és kritikai és slágerlistás sikereket is elért. A Radiohead körülbelül 33 millió albumot adott el 2011-ig.

Forrás: Wikipedia

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Meghackelték a Radioheadet
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.