172 milliós váltságdíjat fizet egy város zsarolóvírus miatt

Több mint 600 ezer dollárnyi bitcoint (közel 172 millió forint) fizet Riviera Beach városa a zsarolóknak azért, hogy visszakapják adataikat. A várost májusban érte zsarolóvírusos támadás, azóta nem sikerült visszaállítaniuk rendszereiket.

Egyöntetű volt az a szavazás a 32 ezres lakosú floridai Riviera Beach városának tanácsában: mind az öten támogatták, hogy a város fizessen több mint 600 ezer dollárnyi bitcoint (közel 172 millió forintot) azoknak a hackereknek, akik a város adatait titkosították. A zsarolóvírusos támadás klasszikusan indult: idén május 29-én, amikor a rendőrség egyik alkalmazottja kinyitott egy fertőzött e-mailt, amivel a város rendszereire szabadította a kártevőt. A vírus minden számítógépet érintett, így a sürgősségi hívások fogadásán túl nem működött a város weboldala, e-mail szervere, számlázó rendszere, stb. A kommunikációs XX. századi lett, így telefonon vagy személyesen tartották egymással a kapcsolatot, vagy ehhez hasonló plakátokon üzengettek egymásnak a hivatali dolgozók.

A városnak egy hónap alatt sem sikerült a zsarolóvírusos támadásból kilábalnia. Ugyan az adatokról készítettek mentéseket, ám amikor vissza kellett állítani a megtámadott rendszereket, kiderült, hogy a mentések nem voltak megfelelőek. Emiatt kényszerültek fizetni a zsarolóknak, és tették ezt annak tudatában, hogy egy közeli másik város, az amerikai filmekből ismerős Palm Springs 400 ezer dollárt (114 millió forint) fizetett adataiért, de így is elveszítettek két évnyi adatot.

A mostani esetben a hatóságok azt kockáztatják, hogy hiába fizetik ki a váltságdíjat, nincs semmi garanciájuk, hogy adataikat sikerül visszaállítani, ahogy abban sem lehetnek biztosak, hogy a hackerek nem hagynak a rendszerben egy hátsó ajtót, amelyen keresztül egy idő múlva visszanézhetnek. Ezen a történelmi városi ülésen egyébként elég sok pénzt költöttek el a tanácsosok, ugyanis a váltságdíj mellett 941 ezer dollárt szavaztak meg 310 asztali számítógép, 90 laptop és egyéb új számítástechnikai eszközök megvásárlására.

Ha a zsarolóvírusokkal kapcsolatban még van kérdésed, olvasd el korábbi cikkünket. A G DATA integrált védelmi technológiáiról pedig itt tudsz tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

172 milliós váltságdíjat fizet egy város zsarolóvírus miatt
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.