Windows 7: Ez történik január 15-én

Itt a Windows 7 vége. A Microsoft egy teljes képernyős figyelmeztető ablakkal hívja fel a felhasználók figyelmét aelavult operációs rendszer további használatának kockázataira.

A G DATA blog olvasóit is figyelmeztettük tavaly ősszel, hogy idén január közepén lejár a Windows 7 operációs rendszer hivatalos, ingyenes gyártói támogatása. Január 15. után a Windows 7 operációs rendszerű gépek továbbra is működnek, ám kiemelt biztonsági kockázatot jelentenek. Az operációs rendszer további működtetésével járó kockázatokra próbálja a Microsoft felhívni a felhasználók figyelmét, ezért január 15-én egy felugró ablakban figyelmeztető üzenet jelenik meg a régi gépeken.

A Microsoft támogatói oldala szerint ez a figyelmeztetés az egész ablakot elfoglalja, és csak azután tűnik el, hogy a felhasználó valamit választ a felkínált lehetőségek közül. Az üzenetek csak az otthoni és vállalati felhasználók gépein jelennek meg, ezzel szemben a kioszk módban, például pénzautomaták működtetésére használt operációs rendszereknél nem.

Az üzenet az utolsó, december 10-én kiadott biztonsági frissítéssel került a felhasználók számítógépére. A teljes ablakos figyelmeztetés azt írja le a felhasználóknak, hogy számítógépük sérülékenyebb a kártevőkkel és vírusokkal szemben, mert nincs már biztonsági támogatás rendszerükre. Az üzenet szerint a Microsoft javasolja, hogy egy új számítógépen használják a Windows 10-es operációs rendszert, hiszen ezzel a rendszerrel biztonsági frissítések is járnak.

A teljes képernyős figyelmeztetésből három lehetőséggel lehet kilépni: Tudjon meg többet / Emlékeztess később / Ne emlékeztess többet. Ha nem kattintunk a Ne emlékeztess többet gombra, akkor a felhasználók időnként újból és újból találkoznak az üzenettel.

A szoftvergyártó már 2019 áprilisától figyelmezteti a felhasználókat proaktívan, pop-up ablakban a Windows 7 ingyenes támogatási időszakának lejártára. Fizetés ellenében a támogatás továbbra is elérhető lesz, ahogy azt a G DATA blogján is korábban megírtuk: az oktatási intézményeknek és az üzleti ügyfeleknek jár ez a lehetőség. Az első évben számítógépenként 50 dollárba kerül a támogatás, második évben már 100 dollár, majd a harmadik és egyben utolsó évben már 200 dollár lesz számítógépenként. Három év elteltével azonban a vállalatoknak muszáj lesz váltaniuk, hiszen még a fizetett támogatás is lejár. A legtöbb esetben a frissítés olcsóbb, mint a három évig kínált támogatás.

Sok vállalat esetében nem egyszerű a döntés az átállással kapcsolatban, mert a Windows 7 alapú rendszert egy ipari folyamatba építettek be, melyet nehezen lehet leállítani a csere idejére. Netán olyan kritikus fontosságú szoftver használnak, mely nem kompatibilis a Windows 10-zel. Ha a váltás nem kivitelezhető, akkor az érintett gépeket érdemes elszigetelni a vállalati hálózat és az internet többi részétől. Ez többlet erőfeszítést jelenthet, de jelentősen csökkenti a támadás kockázatát.

A Google a Windows 7 nyugdíjazásával kapcsolatban bejelentette, hogy legkésőbb 2021 júliusáig támogatja az operációs rendszeren futó Chrome böngészőjét, így legalább lesz egy biztonságos böngészőjük a Windows 7-es felhasználóknak. Egyébként igencsak sok felhasználóról beszélünk, a Windows 7-es még mindig a második legnépszerűbb operációs rendszer a Windows rendszerek között, 2019 decemberében 26,7 százalékos piaci részesedése volt, ami a Computerworld amerikai számítástechnikai hetilap szerint 446 millió felhasználót jelent világszerte.

A G DATA terméktámogatása januárban nem szűnik meg, határozatlan ideig mi is tovább támogatjuk a Windows 7 felhasználókat. Ha az átállással kapcsolatban még maradt volna kérdése, olvassa el korábbi cikkünket a Windows 7 nyugdíjazásával kapcsolatban.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Windows 7: Ez történik január 15-én
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.