A szaúdi koronaherceg hackelte meg az Amazon első emberének telefonját

Az ENSZ szakértői szerint a szaúdi koronaherceg fertőzte meg az Amazon vezetőjének, Jeff Bezosnak a telefonját egy WhastApp-on keresztül küldött preparált videó, valamint egy kémprogram segítségével. Az ügynek komoly diplomáciai következményei vannak, ugyanakkor meggyorsította az Amazon első emberének válását.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának két szakértője vizsgálta meg Jeff Bezos, az Amazon vezetőjének telefonját annak kérésére. A jelentésük szerint a készüléket 2018. május 1-jén fertőzték egy MP4 kiterjesztésű videófájl segítségével. A videófájl egy WhatsApp felhasználói fiókból érkezett, melyet személyesen Szaúdi -Arábia koronahercege, Mohammed bin Salman használt. Jeff Bezos és a koronaherceg korábban egy vacsorán találkoztak, és cseréltek egymással telefonszámot.

Miután Jeff Bezos lejátszotta telefonján a fertőzött fájlt, a készüléke már nyitott könyv volt a szaúdiak számára. Az elemzés szerint órákkal az MP4 fájl küldése után az Amazon vezetőjének telefonjáról addig nem tapasztalt mennyiségű adat kezdett áramlani kifelé. Az alapnak számító 430 kb-nyi adat hirtelen 126 MB-ra növekedett.

Ez az adatszivárgás az elkövetkező hetekben-hónapokban is folytatódott, és elérte a 4,6 GB-nyit.

A jelentés nem megerősített véleménye szerint a telefont hekkelése a más szaúdi megfigyelési ügyekben is használt, az izraeli NSO Csoport Pegasus-3 szoftverjének segítségével történt.

Ezt a szoftvert tipikusan a különböző nemzeti titkosszolgálatok vásárolják meg.

A program fejlesztői szerint annak célja a terrorista tevékenység megfigyelése, de nyilvánvaló, hogy minden kormány a saját problémáinak megoldására használja. Az NSO csoport sajtóközleményében nyilatkozta, hogy sokkolta őket a hír, és készek együttműködni minden hatósággal az ügy tisztázásáért.

A tulajdonos Facebook ismeri a WhatsApp sebezhetőségét, és tavaly ősszel pert is indított az NSO csoport ellen, mely szerintük 1400 kiemelkedő kormányzati személyiség, aktivista, diplomata és újságíró telefonját fertőzte meg szoftverével. A fertőzött készülékek között volt a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán meggyilkolt újságíró, Dzsamál Hasogdzsi készüléke is, aki a Jeff Bezos birtokában lévő Washington Post újság közismert munkatársa volt, és aki írásaiban sokat bírálta a szaúdi rendszert.

Az ENSZ korábban már jelezte, hogy a szaúdi hercegség a közösségi média segítségével indított félreinformációs, manipuláló kampányokat, ám a telefonok megfigyelése nem tartozott eszköztárukba, ez pedig újabb diplomáciai botrányt okoz.

A telefonról kiszivárgott adatok siettették Jeff Bezos tervezett válását is: pár kompromittáló fotó újságírók kezébe jutott, akik megpróbálták megzsarolni az Amazon vezetőjét. Jeff Bezos elejét vette az ügynek, és egy nyilvános blogposztban bejelentette a zsarolás tényét, ezzel nyilván meggyorsítva az egyébként is elkerülhetetlen válását.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A szaúdi koronaherceg hackelte meg az Amazon első emberének telefonját
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.