A WHO nevével is visszaélnek a koronavírus kiberbűnözői

A G DATA után a Nemzeti Kibervédelmi Intézet Nemzetbiztonsági Szakszolgálata is figyelmeztet a koronavírussal kapcsolatos félelmekre alapozó adathalász, zsarolóvírusos tevékenységre.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat sajtóközleménye szerint a koronavírus járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságra és félelmekre építő csalók jellemzően hamis hírrel keltik fel a megcélzott személyek figyelmét: például a vírus ellenszerével kapcsolatot áttörésről, alternatív gyógymódokról, egészségügyi eszközök hiányáról és beszerzésükről, megelőző intézkedésekről számolnak be. Ahogy a G DATA által is leírt esetben történt, arra is számítani lehet, hogy azt terjesztik, hogy a vírus az adott településen is felütötte a fejét.

Több esetben neves nemzetközi szervezetek nevében megfogalmazott leveleket küldenek az adathalász csalók, többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevével is visszaélve arra ösztönzik a felhasználókat, hogy nyissák meg a csatolmányokat. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakszolgálata szerint a nemzetközi és a hazai közegészségügyi, járványügyi szervek nem küldenek a fentiekhez hasonló információkat e-mailen keresztül, ilyen formán nem kérnek be szenzitív adatokat, és nem kérik bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását. 

Ezek a csaló levelek azonban különböző káros kódokat tartalmazó csatolmányokat, vagy káros webhelyekre mutató hivatkozásokat tartalmazhatnak, amelyek szenzitív ─ például banki ─ adatok, vagy pénz megszerzésére törekednek.

Ezért fontos körültekintően kezelni az ehhez hasonló leveleket, ne nyissuk ki a csatolmányokat, frissítsük szoftverjeinket, használjunk antivirus megoldásokat. A koronavírus járványról pedig ne a közösségi csatornákról, hanem a hivatalos szervektől tájékozódjunk. 

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A WHO nevével is visszaélnek a koronavírus kiberbűnözői
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.