Szemtelen támadás áldozata lett a Twitter

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban különböző híres személyek és vállalatok Twitter fiókjain furcsa üzenet jelent meg, például az Apple vagy Elon Musk arra kérte az embereket, küldjenek egy adott összeget számukra bitcoinban, és annak dupláját kapják vissza.

Mivel nagyjából hasonló üzenetek jelentek meg a különböző felhasználói fiókokban, a Twitter gyorsan el tudta azokat tüntetni. Ám azok újra és újra felütötték a fejüket, a Twitter végül arra kényszerült, hogy több órán keresztül szüneteltesse szolgáltatását, míg végül helyreállította a problémát. Ezen idő alatt a támadó több mint 36 millió forintnyi bitcoint gyűjtött össze.

Social enginneering lehet a háttérben

A cég gyors elemzése kiderítette, hogy több alkalmazott felhasználói fiókját törték fel, ezek a felhasználók egyenes hozzáféréssel rendelkeztek a mikroblogoló szolgáltatás belső rendszereihez. Az még nem derült ki pontosan, hogy ezeket az alkalmazottakat egyszerűen lefizették vagy social engineering támadással jutottak a felhasználónév-jelszó páros birtokába.

A biztonsági szakértők abban megegyeznek, hogy nem politikai szereplő áll a támadások mögött, annak ellenére, hogy az Észak-Korea által is kedvelt bitcoin volt a fizetőeszköz. Azonban a koreai támadók nagy valószínűséggel sokkal átgondoltabban és politikai célok elérésére is használták volna a híres emberek platformját.

Az emberi hiszékenység korlátlan

Érdekes, hogy az amerikai elnöki posztra esélyes demokrata jelölt Joe Biden fiókját feltörték, de a jelenlegi amerikai államfő, Donald Trump hiányzott ebből a listából. Az amerikai elnök híres a rövid üzenetekben történő kormányzásáról, így a korábbi incidensek miatt a szolgáltatónál úgy döntöttek, az amerikai elnöki felhasználói fiókot speciálisan védik, így az nem esett áldozatul a támadásnak.

Egyébként ez a jellegű támadás nem ismeretlen a Twitter előtt, korábban hamis Elon Musk vagy egyéb híres személyiségeket imitáló fiókoknál tettek ki hasonló üzeneteket. Az más kérdés, hogy a jelenlegi támadásban akadt több mint 300 ember, aki ezt el is hitte.

Bővebb információkért ajánljuk az index.hu cikkét, amely a kiemelt képünk forrása is.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szemtelen támadás áldozata lett a Twitter
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.