Egymillió dollárt ért volna az orosz kémnek, hogy hozzáférjen a vállalat hálózatához

A hackerek mindig igyekeznek megtalálni a módját, hogy bejussanak a vállalat hálózatába, még akkor is, ha nincs szoftveres sérülékenység, amit kihasználhatnának. Az FBI letartóztatott egy orosz állampolgárt, aki egy millió dollárt kínált a Tesla alkalmazottjának, hogy segítsen hátsó ajtót telepíteni manuálisan a vállalat számítógépes hálózatában.

A 27 éves Egor Igorevich Kriuchkov turista vízummal érkezett az országba, és Los Angelesben tartoztatták le, miután többször is találkozott a Tesla nevadai képviselőjével augusztus 1. és 21. között.

Személyesen találkoztak és egyeztettek

A bírósági papírok szerint a szóban forgó orosz állampolgár WhatsApp-on vette fel a kapcsolatot a megcélozott vállalat alkalmazottjával, és ott beszélték meg a személyes találkozót is. Kriuchkov abban is kérte az alkalmazott segítségét, hogy a vállalat infrastruktúrájáról információkat elárulva az segítsen a személyre szabott kémprogram fejlesztésében. A programot vállalati adatok megszerzésére akarták felhasználni, és ezután azzal zsarolták volna a céget, hogy amennyiben nem fizet, akkor az adatokat nyilvánosságra hozzák.

Kriuchkov az egymillió dollárt Bitcoinban adta volna át azután, hogy az alkalmazott telepíti a kémprogramot a vállalatnál. A telepítést az oroszok egy DDoS támadással kívánták álcázni.

Több célzott vállalat létezett

Ha az alkalmazott igent mondott volna, akkor egy USB memórián vagy e-mailben kapta volna meg a személyre szabott kártevőt. Kriuchkov megpróbált megszökni a hatóságok elől, miután azok megpróbálták letartóztatni, de Los Angelesben sikerült a rendőröknek letartóztatniuk. Miután az orosz kém naptárát átnézték, kiderült, hogy több megcélzott vállalat létezett és több alkalmazottal vette fel a kapcsolatot ezeknél a cégeknél, akik már telepítettek a saját céges hálózatukba személyre szabott kémprogramot.

A hatóságok neveket nem árultak el, de nem kizárt, hogy sok szenzációs betörés és sikeres zsarolás mögött hasonlóan működő hackereket találhatunk.

Forrás: The HackerNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egymillió dollárt ért volna az orosz kémnek, hogy hozzáférjen a vállalat hálózatához
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.