Több százezer WordPress oldalt támadhatnak egy friss sérülékenységen keresztül

Sorra próbálják a támadók, hogy vajon mindenki frissítette-e a népszerű WordPress plugint, a File Managert.

A WordPress File Manager nevű pluginjében egy nulladik napi sérülékenységet fedeztek fel a biztonsági szakemberek: a hiba kihasználásával a támadó kártékony fájlokat képes feltölteni az adott weboldalra. 

Ezek segítségével a támadó át tudja venni az ellenőrzést a weboldal felett, és mondjuk egy botnet hadsereg katonájává alakítja azt át. A kártékony kódot a WordPress újbóli telepítésével törölhetjük ki.

A File Manager egy igen népszerű plugin, több mint 600 ezer weboldal használja. A fejlesztők szinte azonnal orvosolták a problémát, ám a frissítésekkel a weboldal tulajdonosok többnyire nem sietnek. 

Sorra próbálkoznak a támadók

A Defiant biztonsági cég szakemberei szerint a támadók sorra próbálgatják a WordPress alapú weboldalakat, hogy frissítették-e vagy sem a sérülékenységet, eddig 1,7 milliónyi weboldalt vizsgáltak meg. A vállalat becslése szerint legalább a weboldalak egyharmada nem frissítette a plugint, ez több mint 200 ezer weboldalt jelent.

Szerencsére a WordPress fejlesztői is rájöttek, hogy a weboldalak fenntartói sokszor nem frissítik azonnal az oldalakat. Ezért a legfrissebb, augusztusban megjelent 5.5-ös WordPress verzióba már beépítettek egy olyan lehetőséget, hogy a témák és a plugin-ok automatikusan frissüljenek. Ezt érdemes bekapcsolni, ha ezzel nem szeretnénk bíbelődni.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Több százezer WordPress oldalt támadhatnak egy friss sérülékenységen keresztül
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.