Kriptovaluták mögé bújnak a kiberbűnözők

Az orosz Hydra nevű, dark weben működő online piactér elemzésével képet kaphatunk arra vonatkozóan, hogy mennyire nagy üzlet az interneten folyó illegális kereskedelem, melyet részben a névtelenséget biztosító kriptovaluták tartanak fenn.

Május végén adta ki a Flashpoint és a Chainalysis közös jelentését, melyben a dark weben működő Hydra piactér tevékenységét elemezték, a piactér milliárdos forgalmat bonyolít le – dollárban.

Az orosz felhasználókat kiszolgáló, orosz nyelvű Hydra piactér 2015-ben indult, kábítószerek eladásával vált ismertté. Az idő folyamán azonban ellopott bankkártya adatokat, hamisított iratokat, hamis bankjegyeket és kibertámadásokat is elkezdtek árulni.

Vagyis a kibertámadások után ellopott adatbázisok ide kerülnek, ahogy innen lehet szolgáltatásként igénybe venni a különböző zsarolóvírusos támadásokat is, vagy a nulladik napi sérülékenységeket.

Kriptovaluta mögé bújnak

A jelentés szerint a piactér bevételei minden évben növekedtek, a 2016-os 9,4 millió dolláros árbevétel 2020-ra 1,37 milliárd dollárra bővült. Ez azt jelenti, hogy a Hydra piactér éves szinten 624 százalékkal bővült, ezzel a legnépszerűbb illegális piacterek egyike lett.

A dark weben működő illegális piactereken az eladók és vásárlók kriptovalutát használnak vásárlásaik lebonyolításához. A kriptovaluták azért népszerűek a bűnözők körében, mert névtelenséget biztosít birtoklói számára, így a hatóságok nem tudják lenyomozni az eladások és vásárlások mögött lévő személyeket. A tranzakciók számát azonban nyomon tudják követni, és így tudták megbecsülni a piactér növekedését.

Szigorú a szabályzat

Az illegális szolgáltatások, kábítószerek megvásárlására és pénzmosásra használt piactérnek nem a bevétel növelése jelenti a legnagyobb kihívást. Sokkal nehezebb úgy működni, hogy a hatóságok ne találják meg és zárják le a piacteret, de eddig a Hydra piactérnek egy rövid kivétellel ezt sikerült is teljesítenie.

A Hydra azonban szigorú szabályzatának is köszönheti népszerűségét és sikerét. Az eladókkal szemben komoly elvárások vannak: például a befolyó összegekből csak azután részesedhet az eladó, ha legalább 50 sikeres és visszaigazolt vásárlást felmutat, az eWallet pénztárcában állandóan minimum 10 ezer dollárt kell tartaniuk.

A kriptovaluta tőzsdék magas kockázatúnak sorolják be a Hydra piacteret, miután résztvevői többnyire ismeretlenek maradnak. Legtöbben orosz vagy kelet-európai származásúak, és a tranzakcióknak csupán egy kis része folyik keresztül a törvényes üzletekről ismert kriptovaluta platformokon.

A hidra fejét még nem sikerült levágni

A szigorúság ellenére népszerűen és keresettek a Hydra felhasználói fiókok. Emiatt kialakult egy alternatív piac, ahol bejáratott eladói fiókokat értékesítenek, egy jól működő Hydra boltért akár 10 ezer dollárt is kifizetnek – nyilván kriptovalutában.

A hatóságok folyamatosan küzdenek az illegálisan működő piacterek ellen, ahol törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat értékesítenek a bűnözők. A Silk Road vagy az idén januárban lebuktatott DarkMarket piacterek esetében ez sikerrel járt, de a Hydra nevéhez méltón mindig kétszer annyi fejet növeszt a levágottak helyébe, és nehezen adja meg magát.

Az illegális piactérről szóló jelentés angolul letölthető innen.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kriptovaluták mögé bújnak a kiberbűnözők
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.