Így találták ki több száz kiberbűnözőt lebuktató AN0M üzenetküldőt

Több mint 800 gyanúsítottat tartóztattak le világszerte, 32 tonnányi illegális drogot foglaltak le, 250 fegyvert, 55 luxusautót és 148 millió dollárt koboztak el a hatóságok az AN0M telefonnak köszönhetően. A világ bűnözői három évig abban a reményben üzengettek egymással, hogy mindezt biztonságosan teszik, közben az FBI, az ausztrál hatóságok és több ország rendőrsége első kézből értesült a történtekről.

A szervezett alvilág tagjai közel 12 ezer olyan mobiltelefont vásároltak, melyet lenyomozhatatlannak hittek: az eszközön nem volt e-mail, GPS, webböngésző, hanghívás sem működött, kamera és mikrofon sem volt rajta. Csak egy alkalmazás, az AN0M, melynek segítségével üzeneteket, fotókat küldhettek egymásnak. És amint kiderült egyenesen a rendőrségnek is. Az 1700 dollárért árult készülékekért szinte kapkodtak a bűnözők, pedig ez okozta vesztüket.

Az ausztrál rendőrség június elején buktatta le a bűnözőket, de vele együtt az AN0M üzenetküldő rendszert is. A hatóságok minden bűnözői tevékenységről szóló üzenetváltást regisztráltak, a bűnözők a legapróbb drog ügyletekkel kezdve egészen a gyilkosságokig mindent ennek a platformnak a segítségével terveztek meg. Az ausztrál hatóságok azért kiabálták el a három éve tartó megfigyelést, mert a megfigyelési tevékenységet törvényessé tevő időszak hamarosan lejárt volna.

Letartóztatással kezdődött minden

Amint az FBI beszámolójából kiderült, az ausztrál hatóságok az FBI-jal és egyéb hatóságokkal együttműködve figyelték a szervezett bűnözői hálózatot.

A hatóságoknak hazatelefonáló, de egyébként titkosnak reklámozott telefon és üzenetküldő ötlete még 2018-ban fogalmazódott meg, miután Kanadában lezárták a Phantom Secure nevű távközlési céget. A vállalat egyénre szabott Blackberry telefonokat árusított a bűnözőknek. A vállalat vezetőjét 2018-ban kilenc év börtönre ítélték és 80 millió dolláros vagyonát elkobozták.

Azonban a Phantom Secure lezárása elindította a nyomozók fantáziáját. Hamar beszerveztek egy fejlesztőt, akik korábban hat év börtönre ítéltek kábítószer importja miatt. A fejlesztő büntetése csökkentése fejében dolgozott együtt a hatóságokkal. Ez a programozó tiszta véletlenül nemcsak a Phantom Secure alkalmazásait fejlesztette, hanem a versenytársnak számító Sky Global AN0M készülékein is dolgozott. És így kezdődött 2018 októberében egy hároméves titkos projekt, melynek célja a szervezett bűnözői hálózat lebuktatása volt.

A hátsó ajtó hazatelefonált

A programozó – aki végül munkájáért 120 ezer dollár fizetés és 59 ezer dollár költségtérítést kapott – egy hátsó ajtót épített a programba, amely az üzeneteket a hatóságok által ellenőrzött szerverekre is elküldte. Technikailag ez ügy nézett ki, hogy minden üzenetet egy iBot szervernek is elküldtek másolatban, ahol az AN0M titkosítást levették az üzenetekről. Egy másik kulccsal újból titkosították, és elküldték a nyomozóknak, akik ki tudták nyitni, el tudták olvasni azokat.

A bűnözői kapcsolatokkal rendelkező fejlesztő a készülékek eladásánál is hasznos volt a hatóságoknak: az első körben saját kapcsolatain keresztül 50 készüléket értékesített. Kiderült, működik az elképzelés, az üzenetek folyamatosan érkeztek.

A sikeres tesztfázis után eljött az idő, hogy nagyobb körnek elérhetővé tegyék a készülékeket, ez 2019 októberében kezdődött. A készülékek maguktól fogytak. Az eladásban nagyobb kiugrást az EncroChat szolgáltatás lezárása okozott, majd a Sky Global betiltása is megháromszorozta azokat. Az AN0M lezárásakor több mint 12 ezer előfizetővel rendelkezett, 300 bűnözői csoport használta 100 országban, akik több mint 27 millió üzenetet küldtek egymásnak, közöttük több mint 400 ezer fényképet tipikusan drogokról, fegyverekről vagy tervekről.

Ezen üzenetek kapcsán a belga hatóságok például 2020-ban 613 kilónyi tonhalkonzervbe rejtett drogot foglaltak le. A spanyol hatóságok 2021-ben 1595 kilónyi kokaint foglaltak le, amit kilyukasztott ananászokba rejtettek el. A szállítmány utcai értéke 70 millió dollár volt.

A cikk forrása: The Register

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Így találták ki több száz kiberbűnözőt lebuktató AN0M üzenetküldőt
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.