A Pegasus-botrány felhívja a figyelmet arra is, hogy fontosak a vírusvédelmi termékeket készítő független cégek, mert ezek garantálják a legjobb védelmet a megfigyelés ellen.

Korábban már írtunk a Pegasus-botrányról, amelynek rövid lényege, hogy évekkel ezelőtt magyar célszemélyek ellen is elkezdték használni az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégek tulajdonosa is.

Az esemény kapcsán most arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a biztonsági termékek független gyártói fontos szereplői a piacnak, így a független vírusvédelmi termékek használata jelenti a legjobb esélyt a védekezésre a kémprogramok ellen.

A Pegasus kémszoftver ellen a G DATA androidos védelmi szoftverének használói védve vannak évek óta. A G DATA vírusvédelme – több más független gyártó szoftveréhez hasonlóan – képes felismerni a kémprogram telepítését, és annak módjától függően blokkolni annak telepítését.

Az Apple azonban más stratégiát követ, és nem teszi lehetővé független vírusvédelmi termékek készítését a rendszerére. Ennek megfelelően az iOS felhasználói kizárólag az almás gyártóban bízhatnak, így ha az Apple nem biztosít védelmet, akkor nem is létezik megfelelő védelem. Nem véletlen, hogy a Pegasussal leginkább az Apple felhasználóit támadták.

Ezalatt az androidos felhasználókat külső programok (például a WhatsApp) sérülékenységein keresztül lehetett megtámadni.

A tanulságok szerintünk a következők:

  • A független gyártók fontos szerepet játszanak a védekezésben, így ha lehetőségünk van rá, használjuk egy független gyártó védelmi termékeit, és ne bízzuk rá magunkat teljes egészében az operációs rendszer gyártójára.
  • Mindig telepítsük a szoftverek frissítéseit, nem csupán az asztali operációs rendszereken, de a telefonokon is.
A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Pegasus az Android és az iOS ellen
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.