Chiphiba miatt elméletileg lehallgatható sok Androidos telefon

A világ okostelefonjainak és IoT eszközeinek 37 százaléka érintett a tajvani MediaTek chipek legutóbbi hibájában, melynek kihasználásával a telefonhívások elméletileg lehallgathatóvá válhatnak.

A tajvani MediaTek system-on-chips (SoCs) rendszere a fő processzor használatát csökkentő hardver. Ezek a SoCs-ek két összetevőt tartalmaznak: az egyik egy speciális AI feldolgozó egység (APU), a másik egy audio Digital Signal Processor (DSP). Mindkét összetevő személyre szabott Tensilica Xtensa microprocesszor architektúra szerint megépített, ezzel próbálták növelni az eszközök biztonságát.

A Checkpoint kutatói azt vizsgálták, hogy biztonságos-e a DSP egység, és ennek során több Androidos felületről is kihasználható sérülékenységet találtak. A támadáshoz szükség van egy szándékosan rosszul formázott processzorok közötti üzenetre, melynek segítségével a DSP firmware-ban a támadó lefuttathatja és elrejtheti káros kódját. Mivel a DSP firmware-nek hozzáférése van az audio adatokhoz, a támadás segítségével nagy valószínűség szerint le lehet hallgatni a készüléken folyó beszélgetéseket a felhasználó tudta nélkül.

A sérülékenységek kódja CVE-2021-0661, CVE-2021-0662 és CVE-2021-0663. A hiba a következő chipseteket és rendszereket érinti: MT6779, MT6781, MT6785, MT6853, MT6853T, MT6873, MT6875, MT6877, MT6883, MT6885, MT6889, MT6891, MT689 és MT8797, Android 9.0, 10.0 és 11.0.

A MediaTek piacvezető az okostelefonok számára gyártott chipek területén. Az érintett SoCs-eket a világ okostelefonjainak és IoT eszközeinek 37 százalékán használják. 2021 második negyedévében a gyártó szállította az androidos okostelefonokba épített SoCs-ok 43 százalékát. A MediaTek chipjeit használja több Androidos okostelefongyártó, közöttük a Xiaomi, Oppo, Realme, Sony vagy Vivo.

A MediaTek szakembereinek nincs róla tudomásuk, hogy a hibát aktívan kihasználták volna bármilyen támadásban. A problémákról értesítették az érintett hardvergyártókat, akik hamarosan frissítéseket adnak ki a hibák javítására – ezek telepítését erőteljesen javasoljuk.

A cikk forrása: The Hacker News

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Chiphiba miatt elméletileg lehallgatható sok Androidos telefon
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.