Ilyen a hamis potencianövelős átverés

Sebestyén Balázs és Hajdú Péter műsorvezetőkkel, valamint Nyírádi Péterrel, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatójával reklámozzák azt a hamis potencianövelőt, amelyről a Balázsék rádióműsorban is szó esett. Munkatársunk felhívta a csalókat, a beszélgetést itt adjuk közre.

Mi is belefutottunk a hamis potencianövelős átverésbe, amelynek során 35-40 ezer forintért próbáltak ránksózni egy rövidebb vagy hosszabb kúrára elegendő, ismeretlen eredetű szert, amely állítólag gyógyítaná a férfiak erekciós diszfunkcióit.

Az átverésről már szó volt a Balázsék show-ban is (ezt itt tudod meghallgatni), és ugyanerre figyelmeztetett tavaly a Semmelweis Egyetem is.

A fentiekből is kítűnik, hogy széles körben terjedő, viszonylag régen jelenlévő átverésről van szó, amellyel sok hazai internetező találkozhat, így érdemes bemutatni blogunkban is.

Lopott oldallal kezdődik

Másokhoz hasonlóan, ez az átverés is úgy kezdődik, hogy egy már ismert és megbízható weboldal kínézetét teljesen ellopják a bűnözők. Esetünkben az Origo adta a mintát, a fejléctől a láblécig minden stimmel, még a kapcsolódó cikkeket is lemásolták. Minden hivatakozás kattintható, de csak az oldal közepén található ajándékkeresős nyereményjátékra visznek.

A megrendeléshez nincs más lehetőségünk, mint megadni kapcsolati adatainkat, beleértve nevünket és telefonszámunkat, majd ha a megrendelés gombra kattintunk, akkor a megadott számra néhány percen belül hívást kapunk.

Kedves hölgy a vonal végén

A hívó hölgy először udvariasan megérdeklődte, hogy nem zavar-e a hívással, majd hozzáértőnek tűnő módon egészségügyi kérdéseket kezdett el feltenni. Miután ennek végére ért, rátért a csomagok ismertetésére, és felajánlott egy kisebb és egy nagyobb csomagot.

A beszélgetés vágott verzióját az alábbi lejátszóra kattintva lehet meghallgatni (munkatársunk hangját és válaszait kivágtuk belőle, és csak a hölgy szövegét hagytuk meg).

A hívás

Kattints a play gombra a lejátszáshoz.

A tévedésnek ára van

Ahogy kiderült, egyáltalán nem olcsó bedőlni. Magát a szert természetesen nem próbáltuk ki, de ezt nem is ajánljuk senkinek. Jó esetben csak újracsomagolt c-vitamint kapunk, rosszabb esetben az egészségünk is károsodhat.

Hogyan kerüld el?

Ha szeretnél rendelni az interneten, az alábbiak ellenőrzésével teheted ezt biztonságosabbá:

  • A böngésződ címsorában ellenőrizd, milyen domainen (webcímen) vagy, és az tényleg az-e, ahol lenni szeretnél. Ha például azt gondolod, hogy az Origo.hu oldalán vagy, akkor a böngésződben felül ezt is kell látnod: origo.hu
  • Kattintsd le a weboldalon a lábléc elemeit, például az impresszumot, a kapcsolat menüpontot, az adatvédelmi irányelveket, és nézd meg, hogy ezek működnek-e, illetve milyen adatokat tartalmaznak. Egy valódi webáruház esetében egy valódi céget kell találnod, amelyet aztán a keresőben vagy akár a Nemzeti Cégtárban ellenőrizhetsz.
  • Keress rá az interneten a termék és a cég nevére is, és nézd meg, mások, máshol mit írnak róla. Megér néhány percnyi tájékozódást, ha először szeretnél rendelni egy webáruházból.
  • Rákereshetsz a termék funkciójára, működésére vagy az adott problémára is. Könnyen kiderülhet, hogy a világon egyetlenként hirdetett megoldás nem egyedülálló, és léteznek kedvezőbb árú alternatívái is.

Így nézett ki a csaló oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ilyen a hamis potencianövelős átverés
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.