DDoS támadással folytatódik az orosz-ukrán kiberháború

Míg a felszínen a hivatalos orosz-ukrán harci helyzet javulni látszik az orosz csapatok egy részének visszahívásával, addig a kibertérben komoly háború folyik Ukrajna ellen. A héten az ukrán védelmi minisztérium és két állami bank, a Privatbank és Oschadbank szenvedtek DDoS támadásokat.

A védelmi minisztérium weboldala pár óráig volt elérhetetlen, a két bank ügyfelei a különböző digitális szolgáltatások és atm kifizetések fennakadására panaszkodtak. A weboldal és a banki szolgáltatások elérhetetlenségén túl további kár nem érte a szervezeteket, adatokat nem loptak el tőlük, azonban az ügyben a rendőrség nyomozást indított. Az ügyben tetteseket nem neveztek meg, de mindenki orosz támadókra gyanakszik.

Úgy tűnik, hogy a korábban megkezdett kiberháború tovább folytatódik, annak ellenére, hogy a hivatalos jelentések szerint az orosz hadsereg csapatokat vont vissza a határról. Amint arról korábban írtunk, a kibertérben vélhetően orosz állami támogatású hackerek folytatnak hadjáratot az ukrán digitális infrastruktúra ellen, több álzsarolóvírus támadásban például teljesen törölték a megfertőzött szervezetek adatait.

A kiberbiztonság területén az amerikaiak legmagasabb szintű támogatására számíthatnak az ukránok. Joe Biden amerikai államfő újságírók által feltett kérdésre még januárban azt válaszolta, hogy az Amerikai Egyesült Államok saját kibertámadásokkal válaszol, ha Oroszország továbbra is támadja Ukrajna digitális infrastruktúráját. 

A cikk forrása: a ZDNet írása

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

DDoS támadással folytatódik az orosz-ukrán kiberháború
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.