Szinte minden, amit tudni akartál az androidos kártevőkről

Tényleg veszélyesek az androidos kártevők? Hogyan előzhetem meg, hogy mobilomat megfertőzzem? Hogyan távolíthatok el egy kártevőt készülékemről? Az Android kártevőkkel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket válaszoljuk meg összeállításunkban.

Mint a legnépszerűbb mobil operációs rendszer, az Android kedvelt célpontja a kiberbűnözőknek. A járvány ideje alatt az okostelefonok sem mentesültek a kibebűnözők támadásai alól. A G DATA adatai szerint minden 11. másodpercben új kártevőt tartalmazó androidos app jelenik meg. Az ismert Android kártevő minták száma 10 évvel ezelőtti megjelenésük óta meghaladta a 25 milliót.

A legtöbb esetben a támadók úgynevezett droppereket juttatnak a megcélzott készülékre: ez egy olyan ártalmatlan alkalmazás, mely második fázisban tölti le és telepíti a kártevőt a gépekre. Az adware, vagyis a kéretlen reklám és sok esetben zsarolóvírus is megkeseríti a mobil felhasználók életét.

Hogyan fertőzi meg az androidos kártevő telefonunkat?

  1. Kártevő appok – egy kártevő app letöltésével könnyen megfertőzzük okostelefonunkat, a kiberbűnözők általában népszerű vagy új alkalmazásnak álcázzák őket, és az alkalmazás üzletekbe töltik fel.
  2. Fertőzött hivatkozások – a támadók gyakran e-mailben vagy üzenetben fertőzött weboldalra mutató linkeket küldenek, amikor rákattintunk, a weboldalról automatikusan letöltődik telefonunkra a kártevő.
  3. Malvertising – kétes online hirdetések segítségével is terjeszthetik a kártevőket a támadók, ha egy ehhez hasonló hirdetésre kattintunk, a kártevőt letöltjük telefonunkra.

A mobil kártevő jelenlétére utaló jelek

A G DATA Mobile Security előre figyelmeztet, ha káros tartalom jutna okostelefonunkra, és blokkolja azt. Azonban ettől eltérően más figyelmeztető jelei is vannak annak, hogy mobiltelefonunk fertőzött.

  • Ismeretlen app a készüléken – ha nem emlékszünk, hogy valaha telepítettük volna, keressünk rá a neten, hogy van-e létjogosultsága készülékünön. Ezeket az ismeretlen alkalmazásokat töröljük ki, de legyünk óvatosak, hogy ne okozzon rendszerproblémát.
  • A telefon gyakran lefagy – sokszor ok nélkül, akkor elképzelhető, hogy kevés a memória vagy a tárolási kapacitás, de lehet, hogy kártevő van rajta.
  • Megnövekedett az internetforgalom – ha a megszokotthoz képest több adat fogy, akkor lehet egy kártevő háttérkommunikációja használja mindezt.
  • Váratlanul magasabb a telefonszámlánk – vannak olyan kártevők, melyek prémium számokra küldenek SMS üzeneteket, ez a havi számlán is meglátszik, ezt a szolgáltatást alapból tiltani tudjuk.
  • Pop-up ablakok jelennek meg – ha akkor is jelennek meg pop-up ablakok, hogy a böngészőt lezártuk, akkor kártevőre gyanakodhatunk.
  • A telefon akkumulátora a szokásosnál gyorsabban merül – a kártevők hamarabb lemerítik a készüléket, ezért, ha a telefon hirtelen leáll, a háttérben kártevő lehet. Számoljunk azzal, hogy az idősebb készülékek akkumulátora kártevő nélkül, már eleve hamarabb lemerül.
  • A telefon gyakran kiforrósodik – a kártevő működése okozhatja a hőemelkedést.

Hogyan szabadulhatok meg az androidos kártevőktől?

Az esetek döntő többségében a G DATA Mobile Security gyorsan azonosítja és eltávolítja a kártevőket mobilunkról. Ritka esetekben, például újabb zsarolóvírus mintáknál csak manuálisan lehet őket eltávolítani, ami időigényes és trükkös feladat. Ha ezzel próbálkozni szeretnénk, így kell eljárni:

  • Tegyük telefonunkat safe mode-ba (csökkentett működés), mivel ez készülékenként változik, a saját telefonunk márkája alapján keressünk meg az interneten, hogyan tudjuk megcsinálni. Ebben a működési módozatban a harmadik gyártó alkalmazásai nem működnek. Ha ezzel elmúlik a készülék furcsa viselkedése, akkor vagy kártevő, vagy hibás működés volt a háttérben.
  • Keressünk meg a kártevő alkalmazásokat. A Settings-ben (beállítások) válasszuk a Manage apps (alkalmazások kezelése) menüpontot, majd nézzük meg, milyen alkalmazásokat töltöttünk le. Ha van olyan, ami gyanús vagy nem emlékszünk, hogy letöltöttük volna, azok kártevők lehetnek.
  • Távolítsuk el a kártevő alkalmazásokat. Válasszuk ki az alkalmazást, majd nyomjuk meg a Remove (eltávolítás) gombot. Ha a gomb nem aktív, akkor Security (biztonsági beállításokban) lehetőség, Device manager (eszköz kezelése) menüpontban vonhatjuk vissza az alkalmazás adminisztrátori jogosultságát. Ezután az app törölhető.
  • Indítsuk újra a mobiltelefont.

Hogyan előzhetem meg, hogy kártevő kerüljön telefonomra?

Ennek legegyszerűbb módja, ha telepítjük és használjuk a G DATA Mobile Security alkalmazást. További tippjeink:

  • Csak a Google Play Store-ből töltsünk le és telepítsünk alkalmazásokat. Itt sokkal kisebb valószínűséggel találkozunk káros alkalmazásokkal. Azonban ez nem garancia, hiszen már több esetben is előfordult, hogy a hivatalos alkalmazásboltból fertőzött alkalmazást töltöttek le a felhasználók. Olvassuk el figyelmesen a fejlesztőről szóló leírást, ezzel is kizárhatjuk a hamis alkalmazásokat.
  • Olvassuk el a többi felhasználó értékelését, támaszkodjunk azokra az értékelésekre, melyek erősségeket és gyengeségeket is felsorolnak, ezek valós emberektől származó visszajelzések lehetnek.
  • A több milliós letöltöttséggel büszkélkedő alkalmazások kevésbé valószínű, hogy kártevők lennének.
  • Az app engedélykérései megfelelnek az elvárt funkcionalitásnak? Például, ha egy hangrögzítő alkalmazás a helymeghatározást is használná, akkor már gyanakodhatunk, hogy kártevőről van szó.
  • Rendszeresen frissítsük az alkalmazásokat, rendszeresen frissítsük az operációs rendszert.

A jó hír, hogy a Google is sokat tett azért, hogy javítsa operációs rendszere biztonságát, a G DATA Mobile Security alkalmazása pedig kiforrott védelmet nyújt a fenyegetettségek ellen. Viszont nekünk, felhasználóknak is résen kell lenni, nyitott szemmel vigyázzuk készülékünk és adataink biztonságára.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Szinte minden, amit tudni akartál az androidos kártevőkről
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.