A német kibervédelmi intézet után a hazai Nemzeti Kibervédelmi Intézet sem javasolja a Kaspersky termékek használatát.

A német BSI, vagyis a szövetségi információbiztonsági hivatal március közepén adott ki egy figyelmeztetést, melyben az orosz-ukrán háború miatt nem javasolják a Kaspersky termékeinek használatát. Az indoklás szerint egy orosz szoftvergyártó önmagában indíthat offenzív műveleteket, és saját akarata ellenére arra kényszeríthetik, hogy különböző célpontokat támadjon a szoftverein keresztül vagy kémkedjen ügyfeleik után.

Emellett a hazai Nemzeti Kibervédelmi Intézet sem javasolja a Kaspersky termékek használatát, mindezt a 2022. március 24-én kiadott figyelmeztetésében tették közzé. A hivatalos közlemény szerint az alábbi kockázatok mérlegelését javasolják a gyártótól származó vírusvédelmi szoftver használatával kapcsolatban:

„A vírusvédelmi rendszer

  • megszerezheti a végfelhasználók adatbázisait és meta-adatait, ezeket illetéktelenek felhasználhatják jövőbeli támadásokhoz;
  • letilthat rendszeres és célzott frissítéseket, védelmi funkciókat;
  • fájlokat kereshet és szerezhet meg a végpontokon;
  • rosszindulatú frissítéseket küldhet (általános frissítés több felhasználónak, vagy célzott frissítés egy-egy kiválasztott hálózatra, végpontra), amely során káros futtatható fájlok kerülhetnek a számítógépre;
  • ismert vírusvédelmi mintákról tájékoztatást küld a gyártónak.”

A kibervédelmi intézet szerint „a moszkvai székhelyű, orosz tulajdonban lévő cég tevékenysége nem független az orosz kormánytól, és már korábban is együttműködhetett azzal, a szoftver használata a magánfelhasználók számára is aggályokat vet fel”. A korábbi együttműködés alatt az intézet az orosz cég 2017-es esetét elevenítette fel, amikor felmerült a gyanúja, hogy az orosz titkosszolgálatokkal dolgozott együtt a cég.

Az akkori vádakra reagálva az Amerikai Egyesült Államok megtiltotta a Kaspersky termékek használatát, az EU pedig 2018-ban felülvizsgálta a használatban lévő IT-biztonsági megoldásait, külön figyelve a Kaspersky termékekre.

Az orosz cég az együttműködési vádakra reagálva 2018-ban Svájcba helyezte át adatközpontját, és intenzív PR tevékenységbe kezdett, megoldásai forráskódját pedig átnézésre elérhetővé tette a nagyvilág számára. A német információbiztonsági hivatal 2022-es tiltására azt válaszolta a cég, hogy a döntést nem a Kaspersky termékek technikai átvizsgálása alapján hozták meg, hanem politikai célok motiválták.

Mi európai biztonsági megoldások használatát javasoljuk mind a vállalati, mind az otthoni felhasználók számára. A G DATA esetében mind a fejlesztés, mind a terméktámogatás Európában történik, és a felhasználóink adatai nem hagyják el az európai határokat.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nem javasolt a Kaspersky termékek használata
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.