700 ezer amerikai egészségügyi adata került bűnözők kezébe

700 ezer páciens személyes adata került kiberbűnözők kezébe egy arizonai kórházat ért áprilisi zsarolóvírusos támadás következtében. Az amerikai egészségügyi intézmények ellen 2021 és 2022-ben is folytatódtak a támadások.

Az arizonai Yuma Regional Medical Center (YRMC) június közepén kezdte el tájékoztatni volt pácienseit, hogy egy áprilisi zsarolóvírusos támadás következtében személyes adataik a kiberbűnözők kezébe kerültek. A kórház április 25-én fedezte fel, hogy április 21-25. között egy meg nem nevezett csoport behatolt a kórház rendszereibe, ahonnan 700 ezer beteg adatait lopták el.

Az adatok között volt a páciensek neve, a társadalombiztosítási azonosító számuk, egészségügyi biztosítási adatok, és korlátozott mennyiségben kórházi kezeléssel kapcsolatos adatok is. Az Egyesült Államokban azért jelent mindez még jelentősebb problémát, mert egységes személyigazolványuk nincs az állampolgároknak, így a társadalombiztosítási szám ismeretében az emberek azonossága könnyedén ellopható. Így nem csoda, hogy a kórház az érintett embereknek ingyenes hitelmonitorozó, valamint az azonosság ellopását figyelő szolgáltatást kínált kárpótlásképpen.

A támadásért senki sem vállalta eddig a felelősséget. A tudósítások zsarolóvírusos támadásról szólnak, de arról sincs adat, hogy a kórház fizetett-e váltságdíjat, és ha igen, akkor mennyit.

Az egészségügyi intézmények elleni zsarolóvírusos támadások sajnos egyre gyakoribbak. Az FBI igazgatója június elején ismertette, hogy egy iráni székhelyű csoport támadta meg zsarolóvírussal a bostoni gyermekkórházat. Egy márciusi kibertámadásban pedig egy egészségügyi szolgáltatóhoz, a Shields Health Care Group-hoz törtek be, és lopták el kétmillió biztosított adatait.

A cikk forrása: The Record

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

700 ezer amerikai egészségügyi adata került bűnözők kezébe
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.