500 000 dollárnyi kriptovalutát foglalt le az FBI

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma bejelentette, hogy 500 000 dollár értékű Bitcoint foglaltak le észak-koreai hackerektől, akik egy új, Maui néven ismert zsarolóvírus segítségével titkosították több szervezet számítógépeit.

„A lefoglalt pénzeszközök közé tartoznak a kansasi és coloradói egészségügyi szolgáltatók által fizetett váltságdíjak is” – áll a minisztérium sajtóközleményében.

A hónap elején az amerikai kiberbiztonsági és hírszerző ügynökségek közösen hívták fel a figyelmet arra, hogy az észak-koreai kormány által támogatott hackerek a Maui zsarolóvírussal az egészségügyi szektort célozzák.

A bitcoin váltságdíj visszaszerzésére azután került sor, hogy az ügynökség átvette az irányítást két kriptovaluta számla felett, amelyeket 100 000 és 120 000 dollár összegű kifizetések fogadására használtak az egészségügyi központoktól. A minisztérium nem hozta nyilvánosságra, hogy a többi kifizetés honnan származik.

„Az incidensek bűnüldöző szervek felé történő bejelentése, és a nyomozással való együttműködés nemcsak az Egyesült Államok védelmét szolgálja, hanem jó üzlet is” – mondta Matthew G. Olsen, a minisztérium nemzetbiztonsági osztályának helyettes főügyésze. „A váltságdíj áldozatainak kártalanítása jól mutatja, miért érdemes együttműködni a bűnüldöző szervekkel.”

Jelenleg nem ismert, hogyan szervezték meg a hatóságok a lefoglalást, de elképzelhető, hogy a pénzmosás nyomait követve egy kriptovaluta tőzsdéhez jutottak, amely készpénzkivételi szolgáltatásokat kínál bitcoinról.

Az eset jelzi, hogy az Egyesült Államok kormánya továbbra is sikereket ér el a kripto-orientált bűnözői tevékenységek visszaszorításában, és egyes esetekben képes visszaszerezni a kifizetett váltságdíjakat.

A hír forrása: The Hacker News

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

500 000 dollárnyi kriptovalutát foglalt le az FBI
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.