402 millió dolláros büntetést kapott az Instagram a gyermekek adatainak hiányos védelme miatt

Írország adatvédelmi hatósága rekordösszegű bírságot szabott ki az Instagram közösségi hálózattal szemben, miután vizsgálatot indítottak a gyermekek adatainak kezelésével kapcsolatban – közölte a felügyelő szervezet szóvivője.

A még 2020-ban indult nyomozás a 13 és 17 év közötti gyermekkorú felhasználókra terjedt ki, akiknek engedélyezték az üzleti fiók működtetését. Azonban mint ez kiderült, az üzleti fiók megnyitása után a felhasználó telefonszáma és e-mail címe is közzétételre került.

Az Instagram azt tervezi, hogy fellebbezni fog a bírság ellen – közölte a Meta Platforms Inc. (META.O) szóvivője. Emellett a platform azóta új funkciókat adott ki a tizenévesek biztonságának, és az információik titkosságának megőrzése érdekében – tette hozzá a szóvivő.

Az ír adatvédelmi hatóság szabályozza a Facebookot, az Apple-t, a Google-t és más technológiai óriáscégeket az EU-s székhelyük írországi elhelyezkedése miatt. A hatóság már több mint egy tucat vizsgálatot indított a Meta cégek ellen, köztük a Facebook és a WhatsApp ellen.

A WhatsApp-ot tavaly rekordösszegű, 225 millió eurós bírsággal sújtották, mert 2018-ban nem felelt meg az EU adatszolgáltatási szabályainak.

A cikk forrása: Reuters

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

402 millió dolláros büntetést kapott az Instagram a gyermekek adatainak hiányos védelme miatt
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.