Hackereket fogtak az ukrán hatóságok

Az ukrán bűnüldöző hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy semlegesítettek egy Lviv városból működő hackercsoportot, amely szerintük orosz érdekeket szolgált. A hackerek 30 millió ukrán és egyéb európai állampolgár felhasználói adatait értékesítették. 

A bűnözők közel 160 millió forintos nyereségre tettek szert olyan fizetési rendszereken keresztül, mint a YooMoney, a Qiwi és a WebMoney, amelyek törvényen kívüliek az országban. „Nagykereskedelmi ügyfeleik Kreml-párti propagandisták voltak” – áll az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SSU) sajtóközleményében, akik arra használták fel az ukrán és külföldi állampolgárok megszerzett e-mail címeit, hogy a frontról álhíreket terjesszenek, és pánikot keltsenek.

A kampány célja „több ország nagymértékű destabilizálása” volt, a megszervezett jelszavakkal feltört fiókokat hamis információk terjesztésére használták az ukrajnai és az EU társadalmi-politikai helyzetéről.

A gyanúsítottak otthonában a házkutatások során személyes adatokat tartalmazó mágneslemezeket, valamint számítógépes berendezéseket, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat és pendrive-okat találtak, amelyeken tiltott tevékenységre utaló jelek voltak.

Az ügynökség nem árulta el, hány személyt tartóztattak le, és mely online szolgáltatásokat vették célba a kiberbűnözők.

A fejlemény hetekkel azután történt, hogy az ügynökség leállított két botfarmot, amelyek közel 7000 fiókból állnak, és amelyek célja az ukrajnai társadalmi és politikai helyzet destabilizálására irányuló információk terjesztése volt.

„Fő tevékenységük fiókok létrehozása és népszerűsítése volt a közösségi hálózatokon és az üzenetküldő alkalmazásokon” – jegyezték meg . „A csoport a botokat arra használta, hogy pánikot szítsanak a régióban, álhíreket terjesztve a frontról.”

A cikk forrása: https://ssu.gov.ua

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hackereket fogtak az ukrán hatóságok
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.