A kínai kémballon bemutatja az eszköz hátrányait is

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken 2023. február  3-án közölte, hogy lemond egy nagy horderejű pekingi diplomáciai látogatást, miután egy nagyméretű, magasan repülő kínai léggömböt találtak, amely a héten sodródott az Egyesült Államok légterébe. A hidegháború idején népszerű katonai eszköznek számító kémballonok mára – jó okkal – kiestek a kegyből.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint az időközben lelőtt tárgy egy pályán kívüli időjárási léggömb volt, és tagadta, hogy kémeszköz lenne. Az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője azonban csütörtökön azt mondta újságíróknak, hogy „a léggömb célja egyértelműen a megfigyelés”.

A kémballonok történelmi technológiának számítanak, és széles körben használták azokat az alacsony föld körüli pályán repülő és geoszinkron műholdak kifejlesztése előtt, beleértve az 1950-es években, az Egyesült Államokban a hidegháború idején. A kémballonoknak van néhány előnye a műholdakkal szemben. Olcsó a bevetésük, viszonylag közel repülnek a célpontjukhoz, és folyamatosan figyelik a helyszínt. A technológiának azonban súlykorlátozásai vannak, amelyek limitálják a fedélzeti érzékelők teljesítményét és változatosságát is. És ellentétben a műholdakkal, amelyek nem láthatók a Földön élő emberek számára, a kínai léggömbök jelenlegi helyzete szemlélteti a megfigyelő léggömbök legnagyobb korlátját. 

„Ez a ballon hatalmas nemzetközi incidenst okozott, és mindenki Kínára szegezi a tekintetét, és követeli, hogy az Egyesült Államok kormánya tegyen valamit. Ami a megfigyelést illeti, ez nem az a fajta figyelem, amire vágyik” – mondja Brynn Tannehill, a RAND Corporation vezető műszaki elemzője és egykori haditengerészeti pilóta. 

Az érzékelővel felszerelt ballonok fedélzeti kormányzási képességekkel rendelkeznek, de széláramok szállítják őket. Amerikai tisztviselők csütörtökön közölték, hogy a kémballon a kereskedelmi légi forgalom felett körülbelül 60 000 láb magasságban lebegett, és nem jelent veszélyt az emberekre vagy a földi tevékenységre. A DoD (amerikai védelmi minisztérium) vezető tisztviselője megjegyezte, hogy a ballon elég nagy ahhoz, hogy potenciálisan veszélyes törmelékmezőt okozzon, ha az Egyesült Államok lelőné azt egy lakott területen. A tisztviselő hozzátette, hogy a katonaság mérlegelte, hogy szerdán akciót hajtsanak végre, miközben a ballon „Montana gyéren lakott területein” haladt, de magas kockázatúnak ítélték akkor a beavatkozást. Tannehill rámutat, hogy a törmelék mellett egy ilyen művelet további kockázata az, hogy a ballonra kilőtt rakéta célt téveszt, és még nagyobb problémát okoz.

Nem egyedi eset

A jelentések egyre gyakrabban utalnak arra, hogy a mostani ballon egy szélesebb körű kínai kémballon-kezdeményezés része. A kémballonok következetes bevetése olyan stratégia, amellyel szemben az Egyesült Államok és más országok nem biztos, hogy teljesen felkészültek, mivel az elmúlt évtizedekben a léggömbök kevésbé voltak népszerűek kémeszközként. A védelmi minisztérium magas rangú tisztviselője azonban csütörtökön kijelentette: „Úgy értékeljük, hogy ennek a léggömbnek korlátozott értéke van hírszerzési szempontból”, szemben azzal, amit Kína a műholdfelvételekből nyerhet. Ennek ellenére a ballon néhány amerikai katonai bázis és más érzékeny helyszín közelében repült.

A kémballonok ellen bevetett intézkedések általában magukban foglalják a berendezések vagy a személyzet látótávolságon kívüli mozgatását, a berendezések átrendezését, és ha lehetséges, a ballon érzékelőinek zavarását.

A mostani incidens rendkívül nyilvános jellege fokozhatja az USA és Kína közötti feszültséget, ahogyan az idézett szakértő rámutat: „Nehéz úgy tenni, mintha nem kémkedés történne, amikor Kansas City felett lebeg, és a hétköznapi emberek azt mondják: Ó, nézd, ez a kínai kémballon.”

Forrás: A Wired cikke alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A kínai kémballon bemutatja az eszköz hátrányait is
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.