3 módszer a megfertőződött mobiltelefon felismerésére

Egy népszerű alkalmazást nemrégiben eltávolítottak a Google Play Áruházból, mert a frissítése rosszindulatú programot tartalmazott. Segítünk, hogyan tudjuk észlelni, ha a mi telefonunkon hasonló fertőzés van.

A Google a közelmúltban eltávolította a Play Áruházból az iRecorder – Screen Recorder néven ismert, népszerű androidos képernyőrögzítő alkalmazást, miután kiderült, hogy az információkat lop a felhasználóktól. Az alkalmazás 2021-ben debütált a Play Áruházban, és látszólag ártalmatlan volt, egy 2022-es frissítés azonban rosszindulatú funkciókat telepített az eszközökre, amelyek letöltötték az alkalmazást.

A TechCrunch szerint a kártékony komponens neve AhRat, egy nyílt forráskódú, távoli hozzáférésű trójai.

Azok a felhasználók, akik letöltötték az iRecordert, lehetővé tették, hogy az alkalmazás hozzáférjen eszközük mikrofonjához, a rajta tárolt fényképekhez és fájlokhoz, ami nem szokatlan a képernyőrögzítő alkalmazásoknál. De az alkalmazásba beágyazott rosszindulatú kóddal a felhasználó fájljai harmadik fél – a bűnözők – számára is hozzáférhetők voltak.

Viszonylag ritka eset egyébként, hogy egy fejlesztő egy ártalmatlan alkalmazást ad be egy mobilalkalmazás-boltba, majd frissíti azt rosszindulatú programokkal – ez a jelenség a „verziózásnak” nevezett technika. Egy alkalmazás verziózásával a bűnözők hosszabb ideig megkerülhetik az alkalmazás-ellenőrzési folyamatot.

Ha Ön már letöltötte az iRecorder – Screen Recorder programot (fejlesztő: Coffeholic Dev), azonnal törölje.

Az alkalmazás korábbi képe a Play Áruházban

Ha azt gyanítja, hogy okostelefonját rosszindulatú program fertőzte meg, íme néhány jel, amire figyelni kell.

Keresse a lassú teljesítmény jeleit

Ha okostelefonja késik és folyamatosan lelassul, akkor lehet, hogy fertőzött. Fésülje át a letöltött alkalmazásait, és győződjön meg róla, hogy csak olyan alkalmazások vannak a készüléken, amelyeket felismer. Ha ismeretlen alkalmazásokkal találkozik, törölje azokat.

Vigyázzon a túlmelegedésre

Normális, ha a telefon felmelegszik töltés közben. De nem normális, ha a telefon felforrósodik, amikor nincs használatban és ki van húzva. Ha okostelefonja folyamatosan túlmelegszik, ellenőrizze, nincsenek-e ismeretlen alkalmazások telepítve, mivel a háttérben működő rosszindulatú programok okozhatják a melegedést.

Ellenőrizze, hogy nem csökkent-e az akkumulátor élettartama

Normális, hogy a telefon akkumulátorának élettartama az idő múlásával fokozatosan csökken. De problémára mutathat, ha egy még garanciális készülék nem tarja elegendő ideig a töltést. Amikor a háttérben rosszindulatú programok futnak, jelentősen lemeríthetik az akkumulátort. Ha az akkumulátor a szokásosnál gyorsabban lemerül, ellenőrizze, nincsenek-e gyanús alkalmazások telepítve, vagy nem tapasztal-e magas adathasználatot.

Ha nem talál ismeretlen alkalmazásokat a készüléken, de telefonja továbbra is furcsán működik, készítsen biztonsági másolatot az adatairól, majd fontolja meg az eszköz gyári beállításainak visszaállítását. A gyári beállítások visszaállítása eltávolítja az összes adatot, beállítást és alkalmazást. Ez drasztikus megoldás, de ha nem tudja kideríteni, hogy minek köszönhető a készülék lassulása vagy az akkumulátor melegedése és merülése, még mindig a legjobb lehetőség lehet.

A cikk forrása: ZDNet
Bővebb technikai információ: Arstechnica

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 módszer a megfertőződött mobiltelefon felismerésére
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.