MrBeast ingyen pénzt osztogat? Nem.

A világ legismertebb youtubere – polgári nevén Jimmy Donaldson – ismert adakozásáról: szinte mindegyik videójában szétoszt néhány millió forintot rászorulók, rajongói vagy barátai között. De neked is jut ebből az összegből, ha letöltesz egy játékot a telefonodra, és rászánsz naponta néhány órát, hogy nyomkodd? Nem valószínű.

MrBeast igazán nagyszabású videókat készít a YouTube csatornájára: legutóbb egy Lamborghini és 100 ezer dollár készpénz megnyeréséhez a versenyzőnek többek között 10 ezer géppuska lövedéktől és egy felé száguldó vonattól kellett megvédeni az autót és az anyósülésre helyezett készpénzt.

Most azonban nem MrBeast munkásságáról lesz szó, hanem arról a jelenségről, hogy az interneten tömegével jelentek meg a youtuber névével visszaélő, legtöbbször mesterséges intelligenciát és deepfake fotókat, videókat felhasználó átverések.

Így például a Mrbeast[.]world egy ismert adathalász oldal, amely úgy ver át téged, hogy hamis ajándékutalványokat ígér olyan oldalakra, mint az Amazon, a Steam vagy a PlayStation, de az utalvány kézhezvétele előtt a felhasználóknak teljesíteniük kell valamit.

Így az oldal kérheti például:

  • Rosszindulatú alkalmazások telepítését.
  • Előfizetéses szolgáltatásokra történő regisztrációt.
  • Érzékeny személyes adatok megadását.

Ha a látogató teljesíti ezeket a feltételeket, akkor sem jut ajándékkártyához, totális átverésről van szó. (A G DATA ismert adathalász oldalként azonosítja és blokkolja a webcímet.)

De ugyanilyen átveréseket tartalmaznak a hamis telefonos játékok és kaszinó alkalmazások. A csalók ezekben az esetekben egyszerűen felhasználják MrBeast fotóját, vagy mesterséges intelligencia segítségével egy olyan hamis (deepfake) videót készítenek, amelyben a youtuber látszólag a telefonos alkalmazást népszerűsíti.

Ha ilyen alkalmazást töltünk le a telefonunkra, akkor az általában személyes adatainkra pályázik, rosszabb esetben pedig a „nyeremény felvételéhez” elkéri bankkártyánk adatait, vagy kisösszegű befizetést kér a nagyobb összeg kiutalása előtt.

Érdemes tehát megjegyeznünk, hogy nincs ingyen pénz. MrBeast nem az egyetlen híresség, akinek arcképével és nevével visszaélnek a csalók: ha ilyen ígérettel találkozunk, akkor legtöbbször személyes adatainkkal fizetünk meg a hiszékenységünkért, rosszabb esetben kártevőt kapunk a gépünkre vagy pénzt is bukhatunk.

Az alábbi videó jó összefoglalót nyújt a jelenségről:

MrBeast átverések az interneten

Akit mélyebben érdekel MrBeast munkája, annak ajánljuk a Magyar Narancs cikkét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MrBeast ingyen pénzt osztogat? Nem.
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.