Zsarolóvírust rejt a népszerű µTorrent kliens. A Manamecrypt nem csupán a fájlokat titkosítja, de képes arra is, hogy folyamatokat állítson le a megtámadott számítógépeken.

Mostanában nem telik el úgy egy hét, hogy ne jelenne meg egy új zsaroló kártevő, amely titkosítja a megfertőzött gépeken található fájlokat, és váltságdíjat követel a felhasználótól a feloldáshoz szükséges kulcsért.

A G Data szakértői által analizált Manamecrypt (vagy más népen CryptoHost) is ezek közé a kártevők közé tartozik, de több tekintetben különbözik a társaitól. Az első különbség, hogy az új zsarolóvírus képes arra, hogy leállítsa a számítógépen azokat a folyamatokat, melyek meghatározott mintákat tartalmaznak a nevükben.

csm_manamecrypt_locked_01_anonym_430746d965

Ennél még fontosabb azonban, hogy a Manamecrypt nem fertőzött e-mail csatolmányokkal vagy a különböző szoftverek sérülékenységein keresztül terjed, hanem klasszikus trójaiként egy legális és széles körben használt szoftverbe, a népszerű µTorrent kliensbe rejtve fertőz.

A különleges csomag egy eredeti, működőképes és megfelelően aláírt µTorrent klienst tartalmaz, egy extra kártevővel, melyet a bűnözők mellé rejtettek. A G Data korábbi felmérésének adatai szerint Magyarországon 2 millió internetező torrentezik, a legnépszerűbb kliens pedig éppen a µTorrent. Az egyetlen jó hír, hogy a védelmi cég szakértői szerint a Manamecrypt jelenlegi verziói feltörhetőek, és a titkosított fájlok visszafejthetőek.

Technikai információk

A fertőzés nem minden µTorrent verziót érint, a Manamecrypt zsarolóvírussal összecsomagolt változatot különböző letöltési oldalakon és torrent hálózatokon keresztül terjesztik a bűnözők.

Érdekesség, hogy egy kódolási hiba miatt a torrent kliens az eredeti neve (uTorrent.exe) helyett „uTorrent.exeuTorrent.exe” néven kerül lementésre a gépen. Ezt az állományt a G Data vírusirtói Win32.Application.OpenCandy.G riasztással ismerik fel, mivel a kéretlen programot a µTorrent legtöbb hivatalos verziója is tartalmazza.

A Win32.Application.OpenCandy.G keretrendszer egy potenciálisan kéretlen program, úgynevezett PUP. Az OpenCandy jellemzően más legális ingyenes programokkal terjed, például PDF olvasókkal, tömörítő szoftverekkel, médialejátszókkal és más alkalmazásokkal, a fejlesztője pedig a kaliforniai San Diegóban bejegyzett SweetLabs vállalat. A gépre telepítve a PUP megváltoztatja a böngésző kezdőlapját és a keresésre használt keresőmotorokat. A felhasználókat ezután potenciálisan kéretlen weboldalakra irányítja, amelyeken felugró reklámok jelennek meg – ezek terjesztésével jutnak jövedelemhez a bűnözők.

A Manamecrypt működésében is különbözik más zsaroló kártevőktől: a titkosítani kívánt fájlokat egy .RAR állományba másolja, majd ezt jelszóval titkosítja, az eredeti fájlokat pedig törli.

A kártevő az alábbi fájltípusokat titkosítja:
*.3g2 *.3gp *.7z *.asf *.avi *.doc *.docx *.flv *.gif *.jpeg *.jpg *.m4v *.mov *.mp4 *.mpeg *.mpg *.pdf
*.png *.ppd *.pps *.ppt *.pptx *.psd *.qt *.rm *.tiff *.txt *.wmv *.wpd *.wps *.xlr *.xls *.xlsl *.zip

Az érintett telepítőcsomagok hash értékei:
Teljes csomag: c71c26bf894feb5dbedb2cf2477258f3edf3133a3c22c68ab378ba65ecf251d3
G Data vírusriasztás neve: Gen:Variant.MSIL.Lynx.13
µTorrent kliens: b7579ad8dfa57512a56e6ff62ae001560c00a4ebb9faa55086a67d30fbb1eea6
G Data vírusriasztás neve: Win32.Application.OpenCandy.G
Kártevő: 4486a1aaa49d8671826ff4d0d5c543892e1a3f0019e7f041032531ff69839bc9
G Data vírusriasztás neve: Trojan.GenericKD.3048538

Amellett, hogy titkosítja a fájlokat, a Manamecrypt meghatározott folyamatokat is leállít a megfertőzött gépeken. Így azonnal leállítja például a vírusanalízisre gyakran használt szoftvereket, illetve minden olyan folyamatot, amelynek a nevében a következő kifejezések bármelyike megtalálható: ad-aware, antivirus, avg, avira, bitdefender, bullguard, comodo, debugger, dr.web, eset, f-secure, internet security, kaspersky, mcafee, norton, registry editor, sophos, system restore, task manager, trend micro, vipre.

A fertőzés során a Manamecrypt egy új bejegyzést ad a regisztrációs adatbázishoz az alábbi útvonalon: HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Ez lehetővé teszi, hogy a kártevő minden újraindításkor betöltse magát.
A zsarolóprogram működését a G Data bővebben leírja eredeti blogbejegyzésében, a titkosított fájlok visszaállításához szükséges, de leginkább szakértők számára megérthető információkkal együtt.

Kapcsolódó webcím:
https://blog.gdatasoftware.com/2016/04/28234-manamecrypt-a-ransomware-that-takes-a-different-route

6 Comments

 1. Fulop Istvan szerint:

  Sziasztok,az lenne a kerdesem hogy melyik uTorrent verziot toltsem le? regi verziom volt 2.3 es megis megfertozodott a gep,avast virusirto volt telepitve de nem jelzett semmit. koszonom

  • Petranyi.Szell.Andras szerint:

   Kedves István,

   Nem tudjuk megmondani, hogy a számos verzió közül melyik működik. Jórészt azért, mert a fertőzöttség nem verziószámhoz kötődik, hanem letöltési oldalakhoz. (A telepítőfájlok hash értéke azonosítja egyértelműen a csomagokat.)

   Azt javasoljuk, hogy egyáltalán ne a uTorrent szoftver használja, hanem keressen más torrent klienst. Számos ilyen van. A jelenlegi vírusirtója helyett is tudunk javasolni egy másikat. 😉

   • Fulop Istvan szerint:

    melyiket ajanlanad a kovetkezo torrent kliensek kozul? qBittorent, transmission,deluge? es virusirto? most g data van

 2. Nagy Ádám szerint:

  Kedves András,

  Köszönöm a válaszodat. Ahogy láttam a kliensem automatikus frissítésen volt szóval a legújabb verziót használtam, de akkor törlöm azonnal. Mit tudnál ajánlani helyette?

 3. Nagy Ádám szerint:

  Sziasztok!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy jól értettem-e, hogy csak a most letöltésre kerülő uTorrent kliensek fertőzöttek? Szóval, ha már van egy a gépemen azt használhatom nyugodtan? Csak nem szabad frissítenem.

  • Petranyi.Szell.Andras szerint:

   Kedves Ádám,

   Igen, a most letöltésre kerülő kliensek fertőzöttek, azokból sem mind. Azonban minden számítógépen érdemes viszonylag rendszeresen víruskeresést végezni, így a már esetleg korábban települt kártevők is lebukhatnak. A uTorrent használatát (a mostani verziókat) egyáltalán nem ajánljuk, mivel mindegyik tartalmazza az OpenCandy keretrendszert. Érdemes más torrent klienst használni, vagy a uTorrent korábbi verzióit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vírusos µTorrent
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.