Kémkedő játékok a karácsonyfa alatt

Újabb kisgyerekeknek szánt játékokról derült ki, hogy túl sok személyes adatot gyűjtenek össze, és azokat külső szolgáltatóhoz továbbítják. A G Data arra figyelmeztet, hogy minél okosabb egy játék, annál nagyobb az adatvédelmi veszélye.

Az amerikai fogyasztóvédelmi hivatalhoz december elején nyújtottak be aggódó szülők egy panaszt, melyben a brit Genesis Toys által gyártott és világszerte forgalmazott okos játékok adatkezelési eljárását sérelmezik. A gyártó egyes termékei adatokat gyűjtenek a gyermekek és szülők nevéről, a gyermek kedvenc ételéről, iskolájáról, kedvenc tévéműsoráról és játékáról. Emellett az interaktív robotok és babák olyan információt is feldolgoznak, mint a saját GSP-koordinátájuk, valamint hangfelvételeket is továbbítanak harmadik fél által üzemeltetett szerverekre.

Marketing adatbázist építenek

Ezekre az adatokra elvileg szükség van a játékok működéséhez. A magát innovatív játékfejlesztőnek nevező Genesis Toys olyan okos játékokat gyárt, melyeket mobiltelefonra vagy tabletre letöltött alkalmazással, esetenként hanggal, gesztusokkal lehet irányítani, és amelyek az internetre csatlakoznak. Van közöttük mozgó baba, robot, kutya, cica és papagáj is. Tulajdonosukat és szüleiket a nevükön szólítják, és a gyermek preferenciái szerint társalognak, játszanak vele.

Kémkedő játékok a karácsonyfa alatt

A hangfelvételeket a gyártó egy felhőszolgáltatónak továbbítja, amely a parancsok valós idejű elemzése után visszaküldi a megfelelő válaszokat. Egyéb hangalapú szolgáltatások – mint a Siri vagy Cortana virtuális asszisztensek – is hasonlóképpen működnek, a mobiltelefon vagy tablet nem rendelkezik elegendő számítási kapacitással a hangfelvételek valós idejű feldolgozásához.

Az adatok továbbítását, azok feldolgozását a gyártó nem titkolja, de elrejti a használati feltételek hosszú és szövevényes leírásában, melyet a felületes olvasó nem igazán ért meg. A szerződési feltételek azonban elárulják, hogy a hangfelvételeket feldolgozó Nuance vállalat marketingcélokra is használhatja az adatokat. Így nem meglepő, hogy a karácsonyra kapott baba egy adott vidámparkba hívja a gyermeket.

Legyünk körültekintőek!

A G Data mindezzel kapcsolatban arra is felhívja a figyelmet, hogy minden, az internetre kötött tárgy felhasználható kémkedésre vagy személyes információk megszerzésére.
Egy másik játékgyártó, a Vtech szervereiről tavaly több ezer gyermek adata szivárgott ki. A cég az incidens után módosította az általános szerződési feltételeit, és a hasonló esetek felelősségét a szülőkre hárította. Az interaktív Hello Barbie gyártóját, a Mattelt pedig tavaly karácsonykor azért kritizálták, mert nem kellőképpen titkosítva továbbította az adatokat a felhőbe.

Mit tehetnek a szülők?

A G Data azt javasolja, hogy mindig a gyermek érettségi fokának megfelelő játékot vásároljunk, és az interaktív, okos kütyük helyett – ha erre van mód – válasszunk a hagyományos játékok közül. Ezek a képzelőerőt is jobban fejlesztik, és nagyobb közösségi élményt is nyújtanak. Ha pedig az internetre is felkapcsolódó robot kerül a karácsonyfa alá, akkor játék közben beszélgessünk el a gyerekkel a biztonsági kockázatokról, és tudatosítsuk vele, milyen eszközt tart a kezében.

28 Comments

 1. Kábucs Ólszál szerint:

  ÉÉÉÉÉÉÉÉÉS akkor mi van?

  Ez az első eset? Vagy mi ebben a kirívó?

  Az internetszolgáltató nem gyűjt adatokat?

 2. Marcsi Tóth szerint:

  Tulajdonképpen mit is kémlelhetnek ezek a játékok? Azt, hogy sajnos egyre nehezebben élnek ma Magyarországon a családok. Ezt pedig nem fogják reklámozni sehol, ez tehát butaság az egész feltételezés.

 3. Mónika Varga szerint:

  Ez mekkora faszság má elnézést 🙂

 4. Anna Kiss szerint:

  bármit is vesz valaki az interneten regisztrálni kell amin ott van a telefonszám is, és már másnap hívja egy harmadik negyedik cég és többnyire meg akar gyógyítani. Ha nincs szám kijelzés nem kell felvenni a telefont, ha van és még is nyomul, elküldöm az ördögre.

 5. Tóth Ferenc szerint:

  Szerintem lehet benne igazság.
  Lévén nézzük csak meg.
  Minél jobban fejlődik a technológia, annál inkább veszélyeztetve vagyunk mert megszokjuk a kényelmi funkciókat.
  Bizonyára anno hallhattunk az állítólag kémkedő okos tévéről, lelopják a bankkártya adataidat és/vagy a számládról a pénzt, a kocsid központi zárjának a jelét mert nem nézed meg tényleg bezárt-e az ajtó, a metró amely szoftver nélkül nem is tud megállni és még lehetne sorolni.
  Nem azt mondom, persze haladunk a korral, de vigyázni kell, mert minél jobban megszokjuk a kényelmi funkciókat, annál inkább sebezhetőbbek vagyunk.
  Elvégre is nem egy esetet is hallhattunk vagy olvashattunk már arról amikor babafigyelőn keresztül nézte valaki idegen a csecsemőt.
  Akkor a játék miért lenne más vagy kivétel ez alól?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kémkedő játékok a karácsonyfa alatt
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.