Kémkedő játékok a karácsonyfa alatt

Újabb kisgyerekeknek szánt játékokról derült ki, hogy túl sok személyes adatot gyűjtenek össze, és azokat külső szolgáltatóhoz továbbítják. A G Data arra figyelmeztet, hogy minél okosabb egy játék, annál nagyobb az adatvédelmi veszélye.

Az amerikai fogyasztóvédelmi hivatalhoz december elején nyújtottak be aggódó szülők egy panaszt, melyben a brit Genesis Toys által gyártott és világszerte forgalmazott okos játékok adatkezelési eljárását sérelmezik. A gyártó egyes termékei adatokat gyűjtenek a gyermekek és szülők nevéről, a gyermek kedvenc ételéről, iskolájáról, kedvenc tévéműsoráról és játékáról. Emellett az interaktív robotok és babák olyan információt is feldolgoznak, mint a saját GSP-koordinátájuk, valamint hangfelvételeket is továbbítanak harmadik fél által üzemeltetett szerverekre.

Marketing adatbázist építenek

Ezekre az adatokra elvileg szükség van a játékok működéséhez. A magát innovatív játékfejlesztőnek nevező Genesis Toys olyan okos játékokat gyárt, melyeket mobiltelefonra vagy tabletre letöltött alkalmazással, esetenként hanggal, gesztusokkal lehet irányítani, és amelyek az internetre csatlakoznak. Van közöttük mozgó baba, robot, kutya, cica és papagáj is. Tulajdonosukat és szüleiket a nevükön szólítják, és a gyermek preferenciái szerint társalognak, játszanak vele.

Kémkedő játékok a karácsonyfa alatt

A hangfelvételeket a gyártó egy felhőszolgáltatónak továbbítja, amely a parancsok valós idejű elemzése után visszaküldi a megfelelő válaszokat. Egyéb hangalapú szolgáltatások – mint a Siri vagy Cortana virtuális asszisztensek – is hasonlóképpen működnek, a mobiltelefon vagy tablet nem rendelkezik elegendő számítási kapacitással a hangfelvételek valós idejű feldolgozásához.

Az adatok továbbítását, azok feldolgozását a gyártó nem titkolja, de elrejti a használati feltételek hosszú és szövevényes leírásában, melyet a felületes olvasó nem igazán ért meg. A szerződési feltételek azonban elárulják, hogy a hangfelvételeket feldolgozó Nuance vállalat marketingcélokra is használhatja az adatokat. Így nem meglepő, hogy a karácsonyra kapott baba egy adott vidámparkba hívja a gyermeket.

Legyünk körültekintőek!

A G Data mindezzel kapcsolatban arra is felhívja a figyelmet, hogy minden, az internetre kötött tárgy felhasználható kémkedésre vagy személyes információk megszerzésére.
Egy másik játékgyártó, a Vtech szervereiről tavaly több ezer gyermek adata szivárgott ki. A cég az incidens után módosította az általános szerződési feltételeit, és a hasonló esetek felelősségét a szülőkre hárította. Az interaktív Hello Barbie gyártóját, a Mattelt pedig tavaly karácsonykor azért kritizálták, mert nem kellőképpen titkosítva továbbította az adatokat a felhőbe.

Mit tehetnek a szülők?

A G Data azt javasolja, hogy mindig a gyermek érettségi fokának megfelelő játékot vásároljunk, és az interaktív, okos kütyük helyett – ha erre van mód – válasszunk a hagyományos játékok közül. Ezek a képzelőerőt is jobban fejlesztik, és nagyobb közösségi élményt is nyújtanak. Ha pedig az internetre is felkapcsolódó robot kerül a karácsonyfa alá, akkor játék közben beszélgessünk el a gyerekkel a biztonsági kockázatokról, és tudatosítsuk vele, milyen eszközt tart a kezében.

28 Comments

 1. András Veres szerint:

  Naná. Már régóta egy direkt-kontrolált rabszolgatartó társadalmat tervez és szervez egy relatív maréknyi gazember akik a markukban tartják az egész bolygó gazdaságát és tőzsdei ill. pénzügyi folyamatait miközben nagy részben “kívülről” szerzett fejlett tudományát és technológiát birtokolnak titokban. Gondolom nem kell neveket mondanom de nem sok katolikus van a csapatban . Egy bizonyos építőipari szakma a társaságuk neve de nem a szabad-esztergályos. Egy másik szakma amiben téglákat pakolnak egymásra 😀

 2. Drno DrInovayné szerint:

  mobile too and will be comes the chep card so soon.

 3. Ottó Tamás szerint:

  Az internettel és az okostelefonokkal már így is be van poloskázva a ház.

 4. Györkös Attila szerint:

  Ne vegyél ilyesmit a gyereknek.

 5. Tamás Békési szerint:

  És ki a második fél?

 6. Tenczer Tamás szerint:

  És ki fizet elő internetre a játéknak? Mert anélkül nem továbbít semmit sehová…

  • Camilla Phillip szerint:

   Ahogyan a számítógép sem továbbít semmit, ha nincs internet kapcsolata, ugye? El kell szomorítanom: de igen.
   Ez azt jelentené, hogy semmi nem volt lekövethető, ameddig nem volt internet.
   Ha kihúzza a Zinterneteket a gépéből, akkor is bármilyen infó lehúzható a gépről, ha olyan “kezeknek” van rá szüksége. Csak mondom 😉
   Ma jelenleg az a fogalom, hogy “privát adat”, nem létezik.
   Maximum ha 2 ember, az erdő közepén, minden technikai kütyütől mentesen egymásnak susmog. Esetleg akkor.

  • Varga Balázs szerint:

   Camilla Phillip Meséld el nekem kérlek, hogy egy netkapcsolat nélküli számítógépről hogyan szedik le az adatokat 😀

 7. Robo Kutya Oii szerint:

  Aki mindezt elhiszi az a világ legnagyobb bolondja………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………FASZOM KIVAN EZEKKEL A MARHA REKLÁMOKKAL…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………NA ezt a bejegyzést csekkolják a facebook figyelő szemek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Tamás Békési szerint:

   Mert ha esetleg a kíváncsi gyerek szétszedi a játékot, és kiderül, hogy nem csak egy villanymotor és néhány led van benne, akkor mi tévők legyünk bíró Úr?

  • Robo Kutya Oii szerint:

   Ha mégis van ilyesmire példa és tényleg akkor fogyaszóvédelem beléphet a buliba.Egy Kamerát nem szerelhetsz fel önhatalmulag egy lakótelepi lakás bejárata elé annélkül högy ki ne kérd a lakóközösség engedélyét.

  • Kedves Robot Kutya, a cikkben be van linkelve az amerikai fogyasztóvédelemhez benyújtott kereset is…. kicsit próbáld meg moderálni magad, légy szíves.

 8. Róbert Bakoss szerint:

  Rendkívül értékes információkhoz lehet így jutni! Pl. becsinált az öcsike, anyucinak migrénje van, apuci egéyz nap a gépet nyomja, a kutyát megint nem vitte le senki, a hülye szomszéd minden kis zajért átjön szólni! Nem is szólva banktitokról, hogy még nincs vége a hónapnak, de nincs egy megveszekedett vasunk sem, fizetés meg csak tizdikén lesz, a nagymama meg hülyeségekre költötte el a tízezres utalványt…

 9. Réz Viktor szerint:

  És ha nincs otthon wifi? Akkor hogy?

 10. Tóth Ferenc szerint:

  Szerintem lehet benne igazság.
  Lévén nézzük csak meg.
  Minél jobban fejlődik a technológia, annál inkább veszélyeztetve vagyunk mert megszokjuk a kényelmi funkciókat.
  Bizonyára anno hallhattunk az állítólag kémkedő okos tévéről, lelopják a bankkártya adataidat és/vagy a számládról a pénzt, a kocsid központi zárjának a jelét mert nem nézed meg tényleg bezárt-e az ajtó, a metró amely szoftver nélkül nem is tud megállni és még lehetne sorolni.
  Nem azt mondom, persze haladunk a korral, de vigyázni kell, mert minél jobban megszokjuk a kényelmi funkciókat, annál inkább sebezhetőbbek vagyunk.
  Elvégre is nem egy esetet is hallhattunk vagy olvashattunk már arról amikor babafigyelőn keresztül nézte valaki idegen a csecsemőt.
  Akkor a játék miért lenne más vagy kivétel ez alól?

 11. Anna Kiss szerint:

  bármit is vesz valaki az interneten regisztrálni kell amin ott van a telefonszám is, és már másnap hívja egy harmadik negyedik cég és többnyire meg akar gyógyítani. Ha nincs szám kijelzés nem kell felvenni a telefont, ha van és még is nyomul, elküldöm az ördögre.

 12. Mónika Varga szerint:

  Ez mekkora faszság má elnézést 🙂

 13. Marcsi Tóth szerint:

  Tulajdonképpen mit is kémlelhetnek ezek a játékok? Azt, hogy sajnos egyre nehezebben élnek ma Magyarországon a családok. Ezt pedig nem fogják reklámozni sehol, ez tehát butaság az egész feltételezés.

 14. Kábucs Ólszál szerint:

  ÉÉÉÉÉÉÉÉÉS akkor mi van?

  Ez az első eset? Vagy mi ebben a kirívó?

  Az internetszolgáltató nem gyűjt adatokat?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kémkedő játékok a karácsonyfa alatt
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.