Facebook átverés: Whitney Houston halála

Egy híresség halála, kiváltképp ha a körülmények nem teljesen tisztázottak, remek lehetőség az átveréseket készítő csalóknak, hogy kattintásra csábító üzeneteket készítsenek.

Az átverés tipikus kinézete:  – Whitney Houstons autopsy reveals a shocking secret that explains her death.
Átverés típusa: hamis plugin, kártevő
Terjedés: 2012. február

Miért átverés?

A bejegyzés ígérete szerint egy videón megnézhetjük, hogy Whitney Houston boncolásának eredménye milyen megdöbbentő titkot fedett fel, amit persze csak a kattintás után tudhatunk meg.

A bejegyzésben található linkre kattintva a következő oldalra jutunk:

A csalók azt remélik, hogy a gyanútlan látogatók letöltik az állítólag a videó megtekintéséhez szükséges, ám valójában rosszindulatú böngészőmodult. Ahogy a Facebook alkalmazásoknál is, a böngészőkiegészítők kapcsán is azt javasoljuk, hogy csak megbízható forrásból telepítsünk ilyesmit, a YouTube videó megnézéséhez pedig nincs szükség külön lejátszóra. A modul telepítésével rendszerünket teljes mértékben kiszolgáltatjuk a fejlesztőnek. Hasonló pluginek tartalmaztak már vírusokat és más kártevőket, tehát telepítése nem éri meg azt a kockázatot, amit rendszerünkre jelent. Mi meg is álltunk itt, és ugyanezt tanácsoljuk mindenkinek.

Az átverés elhárítása:

Ha végigmentünk az összes lépésen, akkor már valószínűleg barátainknak is elküldtük a kártékony linket tartalmazó bejegyzést. Ezt ők a bejegyzés jobb felső sarkában található „x”-re kattintva tudják eltávolítani az üzenőfalról. A kártevő számítógépünkről való eltávolításához végezzünk teljes rendszerellenőrzést egy megbízható és friss vírusirtó programmal, valamint el kell távolítani a böngészőbe épült kiegészítőt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook átverés: Whitney Houston halála
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.