A törvény nevében zsarol egy kártevő

A Trend Micro szakértői egy új típusú ransomware-t fedeztek fel, amely audiofelvétel lejátszásával próbálja megzsarolni áldozatait, hogy fizessenek.

 A ransomware egy olyan fenyegetés, amely lezárja a számítógép képernyőjét vagy fájlokat titkosít, és felszabadításuk érdekében fizetséget követel. A legtöbb esetben az ilyen kártevők a bűnüldöző szervekbe helyezett bizalom kihasználásával próbálják elhitetni az áldozatokkal, hogy a hatóságok blokkolják az eszközeiket, mert azokon illegális tartalmak vannak.

Rendszerint egy figyelmeztetés jelenik meg a számítógép zárolt képernyőjén a követelésről. Azonban a szakértők most egy olyan érdekes változatba futottak bele, amely folyamatosan egy audiofájlt ismételget, így közölve az internetezőkkel, hogy megszegték a törvényt, és ezért 160 eurónyi büntetést kell fizetniük, hogy feloldják a rendszerük zárolását.

A kártevőt, amely egy MP3 fájlt helyez el egy általa kreált könyvtárban, TROJ_RANSOM.CXB és TROJ_RANSOM.AAF néven azonosították. Működése közben információt küld és fogad négy különböző kártékony weboldaltól.

Ez a típusú ransomware nem olyan veszélyes, mint az, amelyik titkosítja fájljainkat, de azt tisztán látszik, hogy a kiberbűnözők megpróbálnak egyre innovatívabb módszereket kitalálni, hogy csalási kísérleteik törvényesnek látszódjanak.

El lehet képzelni, hogy egy tapasztalatlan netező számára milyen sokkot okozhat, ha észleli, hogy a rendőrség tartja „túszként” fogva számítógépét, miközben egy állhatatosan ismétlődő hang mantrázza, hogy megszegte a törvényt és büntetést kell fizetnie.

Azonban ezt a hangfelvétellel kényszerítő ransomware fertőzést jóval könnyebb felszámolni, mint azt, amelyik a fájlok titkosítását végzi. Egy megfelelő antivírusszoftver, amelyet az operációs rendszer Safe Mode-jából futtatunk, könnyedén eltávolítja a fenyegetést.

A javaslatunk az, hogy soha ne fizessük ki a „váltságdíjat”. Ha a felhasználó nem elég képzett a kártevő eltávolításához, szakembert kell hívni, aki könnyedén megoldja a problémát, de mindenképpen tartózkodni kell a fizetéstől, mert az a gyengeség jele lenne, és a csalók szinte biztosan ismételten megtámadnák a felhasználót a következő kártevőkampányuk során.

Forrás: Softpedia

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A törvény nevében zsarol egy kártevő
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.