A csalók a katasztrófák áldozataira sincsenek tekintettel

Ahogy várható volt, a csalók azonnal megpróbálnak minél nagyobb profitot húzni a Sandy hurrikán pusztításából. A csaló e-mailek, amelyek mindenféle gyanús terméket vagy szolgáltatást reklámoznak, máris terjednek a világhálón.

 Egy ilyen kéretlen e-mailnek, amely bárki postaládájában landolhat, azt a címet adták az empatikus bűnözők, hogy “Sandy földre küldött? Majd mi rendbe hozunk!”.

De vannak ilyenek is, hogy “Kerüld el a vihart, egyél a Chillisnél!”, vagy “Ne hagyd, hogy a vihar tönkretegye a vacsoraterveidet!”. Előfordulnak olcsó életbiztosítást kínáló e-mailek is.

A legtöbb csalás egy kinézetében a Wikipédiát utánzó, nemrégiben regisztrált weboldalra mutat. Azonban hasznos információ helyett az áldozatok olyan felhívásokkal találkozhatnak, hogy “Nyerj egy iPad-ot!”, “Nyerj egy iPhone-t!”, és ehhez csak egy felmérést kellene kitölteniük.

Akik beleesnek a csapdába és úgy döntenek, hogy kitöltik a felmérést, meg kell hogy adják személyes adataikat, köztük mobiltelefonszámukat is. Ezt a módszert használják arra, hogy a felhasználókat prémium árkategóriájú SMS szolgáltatásokra beregisztrálják tudtukon kívül.

A bűnözők a kapott információkat sokféle bűncselekményhez fel tudják használni, köztük “személyiséglopáshoz” is. Arról nem is szólva, hogy minden egyes kitöltött felmérés után jutalékot is kapnak.

Megjelentek a témával kapcsolatban azok a kártékony e-mailek is, amelyek nem valamilyen nyereményt ajánlanak, hanem érdekes tartalmakat kínálnak, mint egy videót egy cápáról New Yorkban, vagy egy hatalmas árhullám megtekintését.

Az ilyen e-maileket gyakorta használják arra, hogy terjesszék a kártevőket. Tehát érdemesebb tartózkodni az ilyen videók megtekintésétől és az üzenetekben elhelyezett linkekre kattintástól.

Továbbá ha valaki adományozni szeretne a hurrikán áldozatainak, soha ne utaljon pénzt ismeretleneknek és olyanoknak, akik e-mailben, Facebookon, Twitteren kérik a támogatást. A karitatív támogatást kérő hirdetésekből is gyakran a csalók gazdagodnak meg.

Adományozás miatt mindig érdemes ismert weboldalakat látogatni, mint pl. az Amerikai Vöröskereszt. Ha egy ismeretlen szervezetet támogatnánk, ajánlatos megnézni a referenciáit az fbi.govBBB.org vagy a Charitywatch.org weboldalakon.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A csalók a katasztrófák áldozataira sincsenek tekintettel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.