A csalók a nagyszülői érzésekre utaznak

Az online szélhámosok eddig sem a tapintatukról voltak híresek, de egy újabb csalás, amely a nagyszülőket veszi célba, mindennél többet elmond róluk.

A bűnözők a Facebook segítségével megpróbálják kideríteni a nagyszülők és az unokák tartózkodási helyeit az elérhető információkból, majd kihasználva ezt, pénzt húznak ki az aggódó nagypapák és nagymamák zsebéből.

Egyik tipikus példája a rászedésnek, amikor a csalók felveszik a kapcsolatot a nagyszülőkkel és közlik velük, hogy a szeretett unokájuk valamiféle bajba került, és természetesen csak némi pénzbeli dotáció segíthetne, hogy kikeveredjen ebből, mondjuk a rácsok mögül.

„Kaptam egy hívást egy ismeretlen férfitől, aki azt mondta, hogy az unokám börtönben van és óvadékot kellene fizetnem, hogy kihozzam, vagy még nagyon sokáig bent marad”, mesélte a csalás egyik áldozata, majd így folytatta: „És persze gondolkodás helyett felülkerekedett bennem az aggódó nagyi érzés.”

A csalók gyakran a tengerentúlról intézik kártékony üzleteiket, így próbálva meg elérni, hogy lenyomozhatatlanok legyenek és elkerülhessék a felelősségre vonást.

Természetesen a családok tehetnek pár hasznos dolgot, hogy megelőzzék az ilyen átveréseket. Például érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használnának, és ezt nyilván nem tanácsos megosztani a Facebookon. Továbbá, ha valaki olyan hívást kap, amelyben azt közlik, hogy valamely családtagja bajba jutott, tegyen fel a hívónak célzott kérdéseket a szóban forgó személyre, hogy megállapítsa, valóban az igazat mondja-e. Persze általánosságban is érdemes szkeptikusan fogadni idegenek kijelentéseit, akár a weben, akár élőszóban.

Ahogy egyre könnyebbé válik a csalóknak hozzájutni az információkhoz a közösségi médiában, a Facebook használóknak is fejleszteniük kell tudásukat az adatvédelemmel kapcsolatban, hogy tarthassák a lépést és ne essenek áldozatul!

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A csalók a nagyszülői érzésekre utaznak
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.