Dél-afrikai bankok több millió dolláros károkat szenvedtek el annak köszönhetően, hogy a kiberbűnözők gyorséttermi láncok POS termináljait (kártyaleolvasó eszközök) vették célba.

A Dexter nevű kártevő a legismertebbek közé tartozik azokból a variánsokból, amelyeket a POS terminálokon használt bankkártyák információinak ellopására terveztek. Úgy tűnik, hogy a kiberbűnözők is a Dextert használták fel, hogy lelopják a dél-afrikai gyorséttermekben megfordult bankkártyák mágnescsíkjainak adattartalmát.

Az még bizonytalan, hogy a kártevő hogyan kerülhetett az eszközökre, azonban nagyszámú étterem érintett az eset kapcsán. Még az ország kártyakibocsátó pénzintézetei is jelentős veszteségeket szenvedtek el.

Kentucky Fried Chicken (KFC) hálózatra csapott le legkeményebben a kártevő. Az Interpol, az Europol és a dél-afrikai rendőrség együttesen próbál meg lecsapni a felelősökre, azonban eddig még nem történtek letartóztatások az ügyben.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2013/10/19399360_l.jpg

A szakértők rájöttek, hogy a Dexter egy olyan változatát használták fel, amely képes rejtve maradni az antivírus-megoldások elől is. A kiberbűnözői szervezet, amelyről azt gyanítják, hogy ezen támadások mögött van, valahol Európában telepedett meg.

A Dexter fertőzések eltakarítása kapcsán a Foregenix nevű biztonsági céggel szerződtek le a megfelelő antivírusszoftver kifejlesztésére. Miután a szoftvert leszállították az étteremláncoknak, a fertőzések száma gyorsan visszaesett.

Érdekesség, hogy a Dexter kártevő csak a mágnescsík információit tudja megcsapolni, amely nem tartalmazza a CVV számot, amely szükséges az online tranzakciókhoz. Ezért a bűnözőknek klónozniuk kellett a kártyákat, hogy legalább bolti vásárlásokhoz fel tudják használni őket.

Jó néhány klónt az USA-ban használtak vásárlásra, ott már a gyanúsítottakat is elfogták.

A szakértők szerint már nincs ok aggódni, a legtöbb POS terminált megtisztították a fertőzéstől. Azoknak pedig, akik gyanús tranzakciókat észlelnek saját kártyájukkal, javasolt mielőbb felvenni a kapcsolatot bankjukkal.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Dexter lesújt
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.