Razziák és letartóztatáshullám a BlackShades kártevő utáni nyomozásban

Razziák és letartóztatáshullám a BlackShades kártevő utáni nyomozásban

Múlt héten háromszáz házban razziáztak és 81 embert tartóztattak le egy nemzetközi rendőri művelet során, amely olyan embereket vett célba, akikről azt gyanították, hogy felelősek a BlackShades Remote Access trójai (RAT) elkészítéséért, használatáért és terjesztéséért.

Az első pletykák a műveletről múlt héten bukkantak fel, amikor egy hackerfórum tagjai azt közölték, hogy razziát tartott náluk a rendőrség. Hétfőn már az Europol is megerősítette a műveletet és további részletekkel szolgált.

A razziák több mint tíz országot érintettek, Belgiumot, Franciaországot, Hollandiát, Németországot, az Egyesült Királyságot, Észtországot, Ausztriát, Kanadát, az Egyesült Államokat, Dániát, Chilét, Olaszországot és Horvátországot.

Összesen több mint ezer számítógépet, laptopot, mobiltelefont, USB kulcsot, külső meghajtót és routereket foglaltak le a nyomozók.

„Ez az ügy egy újabb ékes példája annak, hogy az egyre növekvő számú kiberbűnözői támadással szemben elengedhetetlenül szükséges a rendvédelmi szervezetek koordinált fellépése európai és világszinten is”, nyilatkozta Troels Oerting, az Európai Kiberbűnözés Elleni Központ (EC3) vezetője.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2014/05/11763980_s.jpg

„Az EC3 az Eurojusttal és más partnerekkel együtt további támogatást nyújt a nemzeti bűnüldöző szerveknek azon csalók ellen, akik az internetet a bűnelkövetés általi haszonszerzés terepének tekintik. A munkának ezzel még messze nincs vége, azonban a határokon átnyúló együttműködés egyre erőteljesebb, és napi szinten dolgozunk a közös ügyekben.”

A BlackShades RAT, melyet jelenleg 40 és 100 dollár közötti áron kínálnak, nagyon népszerű a kiberbűnözők körében. Ez a kártevő webkamerák „eltérítésére”, fájlok eltulajdonítására, billentyűleütések rögzítésére és konkrét célpontok elleni túlterheléses támadások elkövetésére is használható.

Egy korábbi, hollandiai ügyben, egy 18 éves személy 2000 számítógépet fertőzött meg ezzel a kártevővel, és megszerezte a fertőzött eszközök webkameráinak képét, hogy intim felvételekhez jusson a felhasználó hölgyekről.

Az FBI még 2012-ben letartóztatta Michael Hogue-t, a BlackShades egyik készítőjét. Azonban mások tovább folytatták a RAT fejlesztését ezután is. 2013 novemberében a Symantec bejelentette, hogy a BlackShades használatában növekedés állt be az előző öt hónapos időszakban.

„Ez az eset egy emlékeztető, hogy senki nincs biztonságban internet használat közben, és figyelmeztetésül és elrettentésül kellene szolgálnia azok számára, akik készítették és használják ezt a szoftvert”, nyilatkozták Hollandiában a letartóztatássorozat kapcsán.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Razziák és letartóztatáshullám a BlackShades kártevő utáni nyomozásban
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.