Honnan tudja vajon a Facebook, hogy kik az ismerőseink?

Valószínűleg már minden Facebook felhasználó megtapasztalta azt a sokkoló érzést, amikor egy hosszú ideje elfelejtett barát vagy esetleg egy ex bukkan fel „Az emberek, akiket ismerhetsz” szekcióban. A The Washington Post utánajárt a titoknak, hogy mi módon tudhat ennyi mindent a kapcsolatainkról a közösségi oldal. 

Megemlítenek egy Reddit felhasználót, aki nemrégiben csatlakozott a Facebookhoz, és bejelentkezéskor máris azt tapasztalta, hogy az oldal azon nyomban képes volt megmondani, hogy kik az ő ismerősei, és ettől meglehetősen kényelmetlenül érezte magát.

A Facebookot már régóta faggatják a gyakorlatáról, és elméletek keringenek, amelyek a telefonos kontaktok összegereblyézésétől a korábbi képekben történő keresésig terjed, ezek alapján úgy tűnik, hogy az oldal szuperképességekkel rendelkezik múltunk és jelenünk átvizsgálásához. Azonban a válasz – mint általában – sokkal egyszerűbb.

Amikor valaki regisztrál a Facebookra, a használt eszköztől függően az oldal engedélyt kér az e-mail vagy telefonos kapcsolatok szkenneléséhez. Ezen adatok alapján a Facebook megkeresi, hogy melyik barátunk van már az oldalon, és ezután kombinálja azokkal a további információkkal – hol lakunk, hol születtünk, hová jártunk iskolába -, amelyeket megadunk magunkról. Ezután a motor folyamatosan vizsgálja a közösségi tevékenységünket, hogy teljes képet alkothasson ismeretségi hálózatunkról. Innentől kezdve már nem is olyan nehéz kitalálnia, hogy kiket is ismerhetünk.

A Facebook algoritmusa már nagyon profi abban, hogy feltérképezze az felhasználók ismerősi köreit, de az oldal elszánt, hogy még tovább fejlessze keresőtechnológiáját. Tehát senki ne számítson rá a közeljövőben, hogy a Facebook kevesebbet fog tudni rólunk!

Forrás: Facecrooks

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Honnan tudja vajon a Facebook, hogy kik az ismerőseink?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.