Az oktató zsarolóvírus és a linuxos haverja

Két új zsarolóvírus jelent meg: a Koolova a biztonságra próbálja oktatni a felhasználókat, mialatt linuxos haverja, a KillDisk az eddigi legmagasabb váltságdíjat követeli.

A Popcorn Time nevű zsarolóvírus után, mely lemond a váltságdíjról, ha két másik barátunkat fertőzünk meg a vírussal, itt az újabb meglepetés. A nemrég felbukkant Koolova zsarolóvírus két kiberbiztonságról szóló cikk elolvasásához köti a titkosító kulcs megadását. Ha a megfertőzött személy lusta ahhoz, hogy ennyit is megtegyen adataiért, a visszaszámlálás végén a kártevő törli az adatokat.

A szándék talán nemes, hiszen kiberbiztonsági tanácsokat mindenkinek legalább havonta egyszer olvasni kellene. Az eszköz azonban eléggé rémisztő, és természetesen törvénybe ütköző.

A könyörtelen linuxos

Egy másik friss vírus, a nemcsak a Windows, hanem a Linux rendszereket is támadó KillDisk már nem ennyire engedékeny. A zsarolóvírusok között is magas, 222 bitcoinnak megfelelő váltságdíjat kér, ami a jelenlegi árfolyamon negyedmillió dollárnak (72 millió forintnak) felel meg. A kártevő korábban Ukrajnában terjedt, ahol energiaszolgáltatók gépét megfertőzve áramkimaradást is okozott.

A vírust elemzők azonban egy másik furcsaságot is felfedeztek. Az adatok titkosítása után a titkosító kulcsot nem tárolja sem a helyi lemezen, de nem is küldi el egy megadott címre, hanem egyszerűen törli. Vagyis hiába is fizetnénk ki a rendkívül magas váltságdíjat, biztosan nem kapnánk vissza adatainkat.

1 Comments

  1. Lengré Tamás szerint:

    Azert a linuxos genya eleg aljas

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oktató zsarolóvírus és a linuxos haverja
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.