Gyerekjáték feltörni az androidos feloldómintát

Könnyedén feltörhető az Androidos telefonok védelmére használt feloldómintás azonosítás. A kutatók szerint a bonyolultabb mintákat a legkönnyebb megfejteni. A G Data szakértői szerint ujjlenyomat-felismerő védelmet használjunk.

Az Androidos telefonok jellemzője a PIN kód vagy ujjlenyomat helyett használható pattern lock, vagyis feloldómintás védelem. A feloldómintát azonban 95 százalékos sikerrátával meg lehet fejteni, egy nem túl bonyolult támadással, ahogy az a kutatóknak sikerült.

Ötszöri próbálkozás

A megcélzott személyt gyengébb teljesítményű kamerával 2-3 méterről, erősebbel 9 méterről lefilmezik. Nem az a cél, hogy a mintát annak rajzolása közben filmezzék le, hanem az ujj mozgását rögzítik. A mozdulatsort egy számítógépes programmal felismertetik, majd egy algoritmus segítségével rekonstruálják a használt mintát.

A feloldóminta megadásakor öt alkalommal lehet próbálkozni, a kutatók 95 százalékos sikerrátával dolgoztak. A bonyolultabb mintákat könnyebb megfejteni, az első próbálkozások az esetek 97,5 százalékában sikeresek voltak. A közepesen bonyolult vagy könnyű minták esetében 87, illetve 60 százalékos a siker első alkalommal.

Takarjuk el a telefont

A kutatók egyébként 215 felhasználó 120 egyedi mintájának feloldásával próbálkoztak a kísérlet alatt, különböző teljesítményű kamerákkal filmezve a megfigyelt személyeket. Nyilván, miután a feloldóminta megvan, a támadó valahogy hozzá kell férjen magához a telefonhoz, hogy a számára érdekes adatokhoz hozzáférjen vagy kártevőt telepítsen a készülékre.

Nemcsak Magyaroszágon, hanem a világban is az Android operációs rendszer a piacvezető, több mint 80 százalékos részesedéssel. A feloldómintás védelem pedig igen népszerű az Androidos telefonfelhasználók körében. A G Data szakértői azt tanácsolják, hogy ha van ilyen funkció benne, akkor az ujjlenyomatos védelmet használjuk telefonunknál. Ha ragaszkodunk a már megszokott feloldómintás azonosításhoz, akkor pedig megadásakor takarjuk el a készüléket.

21 Comments

  1. LGnél a Knock Code ?

  2. Nyikes Zoltán szerint:

    Tisztelt Cikkíró!
    Kérem, ha szakmai cikkeket fogalmaz meg, akkor ha lehet, használja már a szakmai terminológiát, és ne keverje a ujjnyomtatolvasót az ujjlenyomatolvasóval. Ugyanis az ujjnyomat és az ujjlenyomat között van különbség és az pedig nagy. Ugyanis az ujjnyomat az az amit egy leolvasó képes egyszerre “beolvasni”, az ujjlenyomat, viszont az ujj teljes boltozatát tartalmazó lenyomat, ezt általában a bűnügyi azonosítás során szokták alkalmazni. Kéretik nem összekeverni!
    Tisztelettel:
    Nyikes Zoltán okl. biztonságtechnikai mérnök

    • Kedves Zoltán,

      Köszönjük szépen a kiegészítést és az információt! Sajnos a köznyelvben a helytelen terminológia terjedt el, és így a telefonok tulajdonság között is általában ujjlenyomat-olvasó szerepel. Attól tartunk, hogy a helyes terminológiát a blog olvasói nem értenék, és nem tudnák, hogy miért írunk ujjnyomat-olvasót.

      • Nyikes Zoltán szerint:

        Tisztelt G Data,

        Természetesen megértem az álláspontjukat. De ha maga a szakma, és itt értem Önöket is, nem tesz a helytelen terminológia használata ellen, akkor mi lesz a továbbiakban? Ki állítja meg a helytelen foglamak terjedését. A szakembereket a kibicektől például a szakmai terminológia használata különbözteti meg. Kérem ne engedjenek az Önök magas szakmai szinvonalából. Tegyenek a terjedőben lévő szakmaiatlanság ellen.
        Köszönettel:

        Nyikes Zoltán

  3. pakkany.hu szerint:

    és itt egy teljes anyag,hogy az adatok is megmaradjanak: https://www.youtube.com/watch?v=swV-BUt8HQg

  4. pakkany.hu szerint:

    A galaxy y indtó képernyő amikor bejön akkor nyomd le ezt a kombinációt: (hangerő le[vagy fel]-menü gomb-bekapcsoló gomb) ebben a sorrendben! Válaszd ki a resetet és kész!

  5. Endrédi Ádám szerint:

    X8 xperia safe modeban indítva nem kéri a mintát. Újabb készülékeken billentyûkombinációval visszaállítható, és az adatok rajta maradnak. Max 5 perc.

  6. az szép, de ezzel az erővel a PIN-kód ugyanilyen módszerrel törhető (illetve bármilyen mozdulatsoros azonosítás)
    Az ujjlenyomatot is le lehet fotózni, és így klónozni
    Az arcfelismerőt is.
    A retinaszken már nehezebb ügy, de azt is.
    DNS-azonosítás kéne…
    ..vagy esetleg változó, közös-titok alapú kód

  7. Szabolcs Vári szerint:

    Hát persze A CSÍ sorozatokban pedig megpillantják egy kis karácsonyfa dísz gömbjében a gyilkos arcát egy 640-es kamerafelvételen és már viszik is a bíróság elé amcsiban

    • Valójában ehhez elegendő egy teljesen hétköznapi kamera is, a sikerráta pedig 90% felett van. Érdemes először végig olvasni a cikket. 😉

    • Róbert Szabó szerint:

      Édesapám…Ilyen.n cikket…. Akkor ennyi erővel tök mindegy hogy mi a védelem….Ha pin kóddal rendelkezik azt is vissza silabizàlja….

    • Róbert Szabó A cikk éppen arról szól, hogy nem mindegy, hogy minta alapú képernyőzárat vagy ujjlenyomat-igazolást alkalmazunk. A minta alapú képernyőzárat könnyű kikövetkeztetni. Mi ebben az, ami nem érthető?

      • Ákos szerint:

        Már egyszer feloldottam ezzel az opcióval hogy eltakartam a telefon felső részét .de a mintát akkorse tudtam levenni mivel előbb megkell erősíteni a mintát utána lehet más zárat beállítani naszoval újra ugyanott vagyok nemtudom feloldani .de már nem működik eza dolog .vélemény ?

    • Róbert Szabó szerint:

      Szerintem a cikk beàllítàsa nem jó. Ugyanis ha ellopjàk a készüléket akkor a feloldódminta is jó védelem.ha felveszik a mozdulatsort akkor meg teljesen mindegy hogy feloldóminta vagy pin.újlenyomatbiztosítàs a célszerűbb…hozzàteszem hogy ezek szerintem lopàsvédelem ellen vannak. nem màsolàsvédelem

    • Szabolcs Vári szerint:

      Akkor csak halkan. Tudnék esetet széfnyitásra kamerafelv. alapján de többszöri próbálkozásra.. Ellopott teló egyszerűbb eset. A progi hogy fut? SIM-et tilt? Meg az ugyis mindegy ha van bőven idő. Ja, 1600ft os teszkó detektív szettel ment ujjlenyom ellopás és műkodott ?

    • A cikk azt a forgatókönyvet vizsgálja, hogy például: bemész egy bárba, benzinkútra (értsd: bárhova, ahol kamerák vannak). Kioldod a telefonod képernyőzárát. Ezután a telefonod ellopják tőled / otthagyod. A kameráról visszanézett videó alapján ilyenkor a képernyőzárat könnyen feloldja az adott helyet üzemeltető személy. Nem először lopják el, a lopás a második lépés. Ez egy célzott támadási mód lehet: így tudják megszerezni mondjuk egy cégvezető vagy állami vezető készülékén tárolt adatokat. Azaz fel lehet venni őt kamerára egy bárban, majd egy sima zsebes ellopja a készülékét. Így nem kell “hackelni” a készüléket: a megoldás – mint a legtöbbször – egyszerűbb. Hogy van-e valódi veszélye annak, hogy egy cégvezető adatait így szerezzék meg? Van. Egy több milliárdos döntéseket meghozó cégvezető esetében van ehhez fűződő érdek. A támadás kivitelezése pedig viszonylag könnyű, a kockázata viszonylag alacsony. (Sikertelen zsebelési kísérlet esetén maximum a zsebes felel egy kisebb értékű lopás kísérletéért. Sikeres kísérlet esetén viszont jó eséllyel a teljes levelezéséhez hozzá lehet férni, közöttük mondjuk a közbeszerzési ajánlatokkal.)

    • Szabolcs Vári szerint:

      Hát köszi ? Akkor beépített Ram ban minden? Memó kártya? Minden egyetlen telón ami kulcsfontosságú!? Erdekes elmélet..ennél a lölőke is okosabb ?

    • Kedves Szabolcs Vári – az teljesen általános, hogy egy cégvezető a telefonjával elérje a vállalati levelezését….

    • András Potoczki szerint:

      G Data Magyarország Sajnos igen. Én szorultam érte, amikor annak idején a szóban megfogalmazott igényt megtagadtam, de aztán észbe kaptak és írásba adni nem merték. Az is általános, hogy a cégvezetők belépnek a mindenféle védelemmel ellátott elektronikus eszközükbe aztán odaengedik a gyerekeket játszani. Láttam én már védett területen játék telepítési próbálkozás nyomait is. Az egész védelem leggyengébb pontja maga az ember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyerekjáték feltörni az androidos feloldómintát
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.