A brit vállalatok felét megtámadták

A hamarosan választások elé néző brit kormány nemrég tette közzé jelentését, melyből kiderül, hogy a brit alattvalók és vállalatok egy év alatt 2,5 millió kibertámadást szenvedtek el. A jelentés kitér arra is, hogy a zsarolóvírusok terjedésének köszönhetően a vállalatok többet költenek biztonsági megoldásokra.

Tizenkét hónap leforgása alatt 2,5 millió kibertámadást szenvedtek el a brit vállalatok, magánszemélyek, szervezetek – derül ki a brit kormány kiberbiztonsággal foglalkozó Cyber Security Breaches Survey 2017 című jelentésből . Ezek csak azok a támadások, melyeket jelentettek a kormányzatnak, a valós szám akár ennél magasabb lehet.

A támadás többnyire csaló email formájában érkezett (az esetek 72 százalékában). A vírusok, kémprogramok és egyéb kártevők az esetek 33 százalékában okoztak gondot. A támadás típusok között gyakori még a social engineering jellegű csalás, amikor valaki cégen belüli embernek adva ki magát próbál információkhoz jutni. Zsarolóvírusokkal az esetek 17 százalékában támadtak.

Összességében a brit vállalatoknak közel felét (46 százalékukat) támadták meg ez elmúlt egy évben. Tíz megtámadott vállalatból négynél veszteséget is szenvedtek a támadás következtében. Az esetek 23 százalékában adatokat veszítettek vagy nem volt hálózati hozzáférésük, 20 százaléknál pedig rendszereik váltak használhatatlanná.

A vállalatok levonták a következtetéseket

A cégek 60 százalékánál a támadások következtében változtatni kényszerültek addigi gyakorlataikon, vagyis új védekezési mechanizmusokat állítottak fel. Egy kisebb brit vállalatnak átlagosan 1570 font (577 ezer forint) közvetlen kára származott a támadásokból, nagyobb cégek esetében az az összeg 19600 fontra (7,2 millió forint) nőtt.

A jelentés szerint a zsarolóvírusos támadások gyakorisága arra késztetett több vállalatot, hogy komolyan átvizsgálja IT rendszereit biztonsági szempontból is. A vállalatok rádöbbentek arra, hogy értékes adatok birtokosai, és egy-egy sikeres támadás teljesen lebéníthatja teljes működésüket. Ezen támadások gyakorisága megértette a vállalat felső vezetőivel is, hogy a különböző vírustámadások mögött ma már a szervezett bűnözés áll.

Hazánkban hasonló jelentés eddig nem született, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet az állami és önkormányzati intézményeket ért támadásokat figyeli. Közzétett adataik szerint 2016-ban 389 alacsony, 146 közepes, 10 magas és 1 kritikus kockázati besorolású támadást regisztráltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A brit vállalatok felét megtámadták
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.