Nyilvánosak a WannaCry egyes titkosítókulcsai

Több mint 200 titkosítókulcs segítheti azokat, akinek adatait a WannaCry zsarolóvírus titkosította és nem szeretnének váltságdíjai fizetni adataikért. A biztonsági szakemberek által megvizsgált kulcsokra nincs garancia, hogy működnének.

A világot megrázta a WannaCry zsarolóvírus fertőzés, kis- és nagy vállalatokat, egészségügyi intézményeket érintve. Jó hírrel tudunk szolgálni azoknak, akik adatait zárolta a zsarolóvírus, de nem hajlandóak fizetni adataik szabadon engedéséért. A BleepingComputer fórumon megjelent bejegyzés szerint 200 titkosítókulcs a nyilvánosság számára is elérhető. A kulcsokat a Pastebin oldalra tették fel, több biztonsági szakértő megvizsgálta, és hitelesnek találta őket.

A szakértők figyelmeztetnek, nincs arra garancia, hogy ezek a kulcsok minden esetben működnek. Több felhasználó beszámolója szerint sikerült a kulcsok használatával visszanyerni adataikat, de ez nem garancia a további sikerre.

Azt nem tudni, hogy miért jelentek meg ezek a kulcsok – elképzelhető, hogy azok tették közzé, akik fizettek a zsarolóvírus terjesztőinek vagy maguk a terjesztők unták meg a világraszóló figyelmet – nem tudni.

Amint erről korábban a G Data blogján írtunk, a WannaCry zsarolóvírus több mint 150 országban 200 ezer számítógépet fertőzött meg, főként olyan Windows XP-t futtató gépet, melyet ipari célokra vagy egészségügyben használtak. A gyanú szerint a támadás mögött Észak-Korea állt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nyilvánosak a WannaCry egyes titkosítókulcsai
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.