Adatokat gyűjt az ingyenes Disney mobiljáték

Aggódó szülők egy csoportja pert indított a Disney ellen az Amerikai Egyesült Államokban: a vád, hogy 43 ingyenes mobilos játékuk titokban adatot gyűjt a gyermekekről, hogy aztán releváns hirdetést jelenítsen meg nekik.

Ingyen ebéd mindig a legdrágább – derül ki újra és újra a mobilos játékok nem túl hosszú történelme során is. A vita középpontjában jelenleg a Disney igen népszerű karaktereire fejlesztett mobilos játékok állnak. Legyen a platform Android vagy iOS, Csipkerózsika vagy Villám McQueen nemcsak szórakoztatja a gyermekeket, hanem titokban adatok gyűjt róluk.

Egyedi azonosítót kap minden gyerek

Az aggódó szülők keresete szerint az alkalmazás olyan nyomkövető modult is tartalmaz, mely kereskedelmi célokra nyert ki adatokat a felhasználókról. A gond nem az adatgyűjtéssel van, hanem azzal, hogy a Disney mindezt állítólag titokban teszi, és nem kéri el a szülők beleegyezését abba, hogy alkalmazásaik kövessék a gyerkőcöket.

A játékban minden egyes felhasználó egyedi azonosítót kap, majd ezt az azonosítót arra használják, hogy a felhasználót nyomon kövessék: mit csinál a játékban, hol tartózkodik a valóságban, milyen oldalakat látogat meg más eszközökön, platformokon. Ezt viszont gyermekek esetében az amerikai törvények kimondottan tiltják. Ezt a tevékenységet nem is a Disney, hanem az erre szakosodott, a periratokban megnevezett cégek végzik.

Az ingyenes (freemium) játékoknak két bevételszerzési lehetőségük van: a játékban az előre haladáshoz lehet extra dolgokért lehet valós pénzt kérni, vagy pedig a felhasználók adatait adják el. A mostani esetben az az érdekes, hogy ezeket az adatokat nem is a Disney gyűjti, hanem egy harmadik felet bíz meg az adatok gyűjtésével, feldolgozásával, értékesítésével.

Karácsonykor okosjátékok kémkedtek

Nem ez az első eset, hogy szülők pert indítanak a gyermekek jogait megsértő játékgyártók ellen. A  G DATA blogján tavaly karácsonykor írtunk a Genesys Toys játékairól, melyek adatokat gyűjtöttek a gyermekek és szülők nevéről, a kedvenc ételekről, iskolákról, tévéműsorról és játékról. Az interaktív robotok és babák olyan információt is feldolgoztak, mit saját GPS-koordinátájuk, valamint hangfelvételeket is továbbítottak harmadik fél által üzemeltetett szerverekre. A szülők akkor nem indítottak pert, csak panaszt nyújtottak be az amerikai fogyasztóvédelmi hivatalhoz.

4 Comments

  1. Ahogy a cikkben is szerepel: azért figyelik meg a gyerekek tevékenységeit (és nem a gyerekeket), hogy megfelelő reklámokat tudjanak megjeleníteni számukra.

  2. Krisztina Tóth szerint:

    A mi tevekenysegeink is figyelemmel kísértek… 🙁

  3. Zsolt Gergely szerint:

    Minden alkalmazás lopja az adatokat Android windows stb min kell ennyire aggodni?

  4. László Szente szerint:

    Gyori Ferenc.Nem gyerekeket figyelnek meg.Nem lenne értelme.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Adatokat gyűjt az ingyenes Disney mobiljáték
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.