Minden internetezőt érint a WPA2-es protokoll hibája

Egy korábban felfedezett, de most publikált sebezhetőség a vezetéknélküli hálózatok WPA2-es titkosításának hibáján keresztül lehetővé teszi, hogy külső támadó  behatoljon rendszerünkbe. Egyes gyártók már kiadták a frissítést a routerükre, ezeket haladéktalanul telepítsük!

Szinten minden internetező érintett abban a hibában, amelyet a belga Marty Vanhoef fedezett fel a titkosításért felelős WPA2 protokollban, és Key Reinstalattion Attack-nak, vagyis Krack-nak nevezte el. A hiba sajnos már a tervezés pillanatában került a protokollba, és mindenképp frissíteni kell a router szoftverét, hogy a támadók ne tudják kihasználni.

Közel kel lenni a wifi hálózathoz

A jó hír, hogy a nagy gyártók szerint még nincs olyan kód az internetes alvilágban, mely a sebezhetőséget kihasználta volna. Mivel a kutató már a nyáron figyelmeztette a gyártókat a sebezhetőségre, volt elég idejük kijavítani azt, ezen a weboldalon nézheti meg, hogy a saját routeréhez már van frissítés vagy nincs.

Ahhoz, hogy valaki ezt a támadást kihasználja a wifi közelében kell tartózkodjon, vagyis távolról nem tud semmit sem tenni. A hiba akkor jelentkezik, mikor egy eszköz próbál a jelszóval védett hálózatra csatlakozni. Miután a hálózati wifi jelszót ellenőrzi, azután az adott kapcsolódáshoz szükséges titkosítási kulcs megbeszélése történik az eszközök között – ezt kézfogásnak (handshake) nevezik az angol terminológiában. Ezeket a kézfogás üzeneteket elfoghatja a támadó, és egy olyan eszköznek küldheti tovább, mely újra telepíti a titkosító kulcsot. Az Android, Linux rendszerek felépítése miatt tartalom nélküli titkosító kulcsot telepít a készülékre, vagyis az adatok ezután titkosítás nélkül utaznak, így aki elfogja őket, el tudja azokat olvasni. Egyéb rendszeren nem tudjuk hogyan viselkedik a protokoll.

Káros tartalom kerülhet eszközünkre

A WPA2 protokoll szabvány szerint megengedi, hogy ezt a kézfogást újból elküldjük a csatlakozni szándékozó eszköznek, amennyiben a routerhez nem érkezett meg a visszajelzés, hogy az eszköz fogadta az üzenetet. A támadók ezt a viselkedést használják ki, hogy meghamisítsanak csomagokat, és azokat a megcélzott eszközre eljuttassák. A lenti videón lehet látni, hogyan működik a támadás egy Androidos eszköz esetében.

A belga kutató idén május 19-én fedezte fel ezt a sérülékenységet, a gyártókat augusztus 28-án értesítették a hibáról. Minimum egy hétnek el kell telnie ahhoz, hogy az eszközök többségén frissítsék a firmware-t, addig lehetőség szerint tartózkodjuk az idegen wifi hálózatra való csatlakozástól, még ha az jelszóval is védett.

4 Comments

 1. Peszt Lajos szerint:

  Az én routerem gyártója nincs a listán….de ez nem nyugtat meg.
  Vajon mi van akkor, ha a routeren be van állítva a MACcím szűrés, akkor is van kockázat?

  • Kedves Lajos, elvileg a MAC-cím szűrése megakadályozza a kapcsolódást, így nem használható ki a sérülékenység. Fontos tudni, hogy ez a hiba kevésbé fogja érinteni az otthoni hálózatokat. A veszély a publikus hálózatok (reptér, hotel, étterem) esetében nagyobb. Érdemes még letiltani a router adminisztrációját a vezeték nélküli hálózaton keresztül, hogy csak a vezetékes hálózatról lehessen elérni a router kezelőfelületét.

  • Peszt Lajos szerint:

   G Data Magyarország Köszönöm a választ…nálam így van beállítva.

  • Tarpi szerint:

   A MAC adress nem szentírás. Könnyen hamisítható. Mint a fenti képen is látható a küldő és fogadó állomás MAC címe is ott van. Ezt beírni egy eszközbe nem nehéz. Régebbi hálókártyák MAC címét még windowsban is át lehet írni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük