Biztonságosabb lesz a vezeték nélküli internet

Új biztonsági szabványt építenek be a vezeték nélküli internetet használó eszközök milliárdjaiba. A WPA3-mas protokoll használatával nemcsak elődje, a WPA2-es hibáit javítjuk ki, de biztonságosabban internetezünk vezeték nélkül is.

A vezeték nélküli internet szabványokért felelős szervezet, a Wi-Fi Alliance bejelentette, hogy elkészült az új biztonsági protokoll vezeték nélküli eszközökre, a Wi-Fi Protected Acces 3 (WPA3). Az új szabvány a mostani eszközökön létező WPA2-es szabványt váltja, melyet milliárdnyi vezeték nélküli eszközön használunk nap mint nap.

Az immár 15 éve használt WPA2-es biztonsági szabványról már régóta kiderült, hogy több biztonsági sebből vérzik – ahogy az a milliárdnyi emberek által használt technológiák esetében előbb vagy utóbb kiderül. A G DATA blogján is jeleztük a Krack tervezési hibát, melynek kihasználásával a titkosítottnak vélt adatok titkosítás nélkül utaztak ide-oda, illetve lehetőségük adódhatott támadóknak, hogy káros tartalmakat juttassanak eszközeinkre. A gyártók a hibát szoftveres frissítéssel javították.

Személyre szabott titkosítás érkezik

A leírások szerint a WPA3-mas biztonsági szabvány személyre szabott titkosítással védi az adatokat. A szabvány megvéd a brute force jellegű szótáras támadásoktól, amikor a bűnözők szoftver segítségével különböző jelszókombinációk gyors kipróbálásával igyekeznek behatolni hálózatunkba. A protokoll kialakítói az IoT eszközök gyártóira is gondoltak, amikor egyszerűsített biztonságot szolgáltatnak azoknak az eszközöknek, melyek nem rendelkeznek kijelzővel, tehát nem olyan könnyű őket frissíteni, konfigurálni. Ugyanakkor lesz egy 192 bites biztonsági réteg is, melyet a magasabb szintű biztonságot igénylő szervezetek, kormányok stb. használhatnak.

Hogy mindez konkrétan mit jelent majd a mindennapi használatban, azt majd az új WPA3-mas protokollal szállított eszközök használata után tudjuk megmondani. A gyártókhoz ezeket a szabványokat már eljuttatták, de a Wi-Fi Alliance-nak ellenőriznie kell az eszközöket, így három hónap is eltelhet, mire a WPA3-mas routerek megjelennek a piacon.

3 Comments

  1. Tamás Gergely szerint:

    És a jelenleg használatos wifi kártyákat cserélni kell majd, vagy kompatibilisek az új wpa3 szabvánnyal? Esetleg lesznek driver frissítések?

  2. Csak ajánlani tudom a G Datát nekem is ez van és csodálatosan teszi a dolgát !!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonságosabb lesz a vezeték nélküli internet
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.