Mintha nem lenne elég a Bitcoin és társai árfolyamának zuhanása, kiderült, hogy feltörtek egy újabb kriptovaluta kereskedelmi platformot, és kiürítették 670 ezer felhasználó számláját. 

A bűnözők még mindig látnak fantáziát a kriptovalutákban, vagy igyekeznek ők is megszabadulni a bitcoinjaiktól – ezt nem lehet tudni. Mindenesetre egy héttel ezelőtt feltörték a különböző virtuális pénzek kereskedésének helyet biztosító BlackWallett platformot. A január 13-án végrehajtott DNS eltérítéses támadás után minden olyan felhasználónak elszippantották virtuális pénzét, aki 20 Stellar Lumen-nél több pénzt tartott pénztárcájában. A támadásban 670 ezer felhasználó érintett, az ellopott kriptovaluta értéke pedig 452 ezer dollár (107 millió forint). Egy biztonsági szakértő szerint a Bittrex kriptovaluta tőzsdére vitték a valutákat, ahol a legnagyobb valószínűség szerint egy másik kriptovalutába mosták át. A BlackWallett még most sem elérhető, feltételezhetően nem is lesz az egyhamar.

Érvényes jelszavakat szereztek a támadók

Egy magát az oldal adminisztrátorának nevező ember szerint a támadók a weboldalt hosztoló szolgáltatón keresztül jutottak be az oldalra és ürítették ki a fiókokat. Amennyibe ez igaz, akkor a támadók vagy megszerezték egy adminisztrátor jelszavait vagy pedig meggyőzték a weboldal tárhelyszolgáltatóját, hogy ők az igazi tulajdonosai az oldalnak, és a szolgáltató adott hozzáférést az oldalhoz.

A támadásról a Reddit fórumain értesítették a felhasználókat, első körben az oldal adminisztrátorai még reménykedtek, hogy visszaszerezhetik az ellopott valutákat, de január 18. óta az oldalon semmilyen tartalom sem elérhető, sőt, a domain név azóta megvásárolható.

Nem ez az első hasonló jellegű támadás, karácsony előtt az EtherDelta kriptovaluta tőzsde szenvedett DNS eltérítéses támadást – pontos következményeit a mai napig nem ismerjük. Tavaly júliusban a Classic Ether Wallet felhasználói is elvesztették pénzüket, a támadók telefonon győzték meg a német weboldalszolgáltató céget, hogy ők az oldal jogos tulajdonosai.

Szaporodnak a hasonló támadások

A G DATA blogján karácsony előtt írtunk egy olyan kártevőről, mely kirabolta Bitcoin tárcánkat, majd búcsúzáskor titkosítja számítógépünket. A nyáron pedig egy Amerikában terjedő támadástípusról írhattunk, ahol a kiszemelt, kriptovalutával rendelkező mobilszámokat saját mobilszámukra hordoztak át a csalók, a mobilszolgáltatók ügyintézőinek megtévesztésével.

A BlackWallet által elszenvedett, DNS eltérítéses támadás ellen kétlépcsős azonosítással is védekezhetnek a weboldal tulajdonosai. Végül megjegyezzük, hogy a különböző kriptovalutákat nem mindig a szolgáltatóktól szokták elrabolni, sőt, ennél gyakoribb, hogy a PC-re telepített Bitcoin tárcát rabolják ki egy kártevő segítségével. Ez ellen a G DATA viszont védelmet nyújt a szabadalmaztatott BankGuard technológia segítségével, amely már nem csupán az online vásárlásokat védelmezi, de a számítógépes tárcákat is.

35 Comments

  1. Samu Tamás szerint:

    Jahhh azt 1ert ad tobb szazezret vagy 10ezret ahha xd akkor mindenki ezt csinalna minek dolgozni ez a jovo 😀

  2. Sajnálom értemileg visszamaradottságod, talán ha utána nézel rájönnél hogy 3 perc alatt már forintba is válthatod, de hogy kicsit okoskodjak, budapesten is van mát bit”faszod” autómata. 🙂

  3. Samu Tamás szerint:

    Es van 6000 bitfaszomod….mennyit sikerult kpra valtani? Boltba semmire mesz vele…autot hazat se nagyon birsz vele kezdeni….elmeletbe milliomos vagy valoeletben meg csoro g…i (Y) 😂

  4. Biró Zsolt szerint:

    Vett bárki is bármi nagy dolgot a hű de sok bányászott “pénzén”?

  5. 4db 1070 ára anno kb 500ezer forint volt. Egy táp egy kis ez az legyen 600ezer forint. Árammal ilyen szinten nem isnkalkulálva de pár hónap után röhögve vissza keresed a befektetés árát. Kérdem én. Ki a buta?😁

  6. Somogyi Tamás szerint:

    Te annyira lehetsz buta mint amennyire látszik, ritka adottság legyél rá büszke

  7. Tamás Lukács szerint:

    Jó lenne ha vége lenne ennek az őrületnek

  8. András Nagy szerint:

    Rohadjon meg az összes bányász.

  9. Robert Balogh szerint:

    Hát Danika nagyon csúnyán beszélsz, helyedbe nem lennék ennyire kárörvendő, mert nem szép dolog, megharagszik anyuci. Ülj le szépen és játszál tovább,és ne szolj bele a felnőttek dolgába.Jó kisfiú legyél.
    PusziAnyu

  10. Dániel Szenyán szerint:

    Jó lenne ha pofára esne a sok k.csög aki ebbe bele nyomta a pénzét.
    Az egész PC-s piac ezért szív.

    • Somogyi Tamás szerint:

      Vagy az ilyen köcsög gémerek végre kapnak lehetőséget a szabdba játszani 😀

    • Dániel Szenyán szerint:

      Mi van kicsi pitypang, ennyire betaláltam?
      Amúgy nevetséges hogy azt sem tudod hány órát ülök a gép elött, aztán itt pattogsz, nagyon el vagy tévedve.
      Tudod aki megdolgozik a pénzért, nem feltétlenül szeretné azt 60%-ban veszteségesen elkölteni a hobbijára.
      Inkább gyakorolj egy kis alázatot bár tudom ez nagyon nehéz lehet annak, aki arany kanállal a seggében születik aztán mindent alá tolnak a szülei.

    • András Nagy szerint:

      Mielött alázatot vársz valakitől elötte te is utána nézhetnél mi a kriptovaluta, mit képisel, mennyi az árfolyama most, és 1 évvel ezelött mennyi volt amikor szintén a halálát josolták mert ugyanilyen esés volt. Ja igen elégé rákell majd nagyitanod a grafikonra mert nemigen látszik az emelkedésektől.

      • hzoli4 szerint:

        Ja erre mennek akik lenullázzák ezeket a számlákat.Megvárják míg sok lesz rajta jó magas áron majd lenyúlják az összeset majd a sok bányász futhat a pénze után. Na majd ha a bitcoint is lenyúlják az lesz majd a szép baleset. Akkor fogja majd sok bányász a fejét a falba verni.

    • Dániel Szenyán szerint:

      A halálát már több évre jósolják, még így is megéri Kínában főleg.
      Az hogy miért éri meg azt elég ha ők tudják, főleg mivel közel a világ 30%-ának bitcoin bányája ott van, a megélhetés közművek terén talán alacsonyabb
      ezért lehet.
      Esések azért fordulhatnak elő, mert a befektetők ki és be vásárolják magukat.

    • Somogyi Tamás szerint:

      1. Nem ismersz, sem a csaladom, ja az x3 az a halott bitcoinbol van.
      Ahelyett hogy itt frocsogsz egy technologiarol, ahelyett utana megettel volna, hisz biztos tudod, a tanulás és az alázatos munka meghozza a gyümölcsét.
      Nem zavar az se ha napi 1 percet jatszol de a hulyeséget utálom

    • Somogyi Tamás szerint:

      Amugy kb a világ kb 1.5-2% a hasznàlja a cryptokat

    • Ákos Romhányi szerint:

      én mindkét tábort védeném… tök kellemetlen mindenkinek ez az egész. sokkal jobb lenne, ha lennének csak bányászatra vga-k és mondjuk a gamer kártyák nem szuperálnának annyira. és mindenkinek jutna annyi, amennyit akar…

    • Bence Bíró szerint:

      Hamarosan jonnek a banyasz vga-k

    • Dániel Szenyán szerint:

      Nem, nem ismersz.
      Viszont nem én kötöttem beléd a kommentem alatt, ha jól vissza olvasol.
      Visszatérve a témához, nem igen szeretném a hobbimra rá költeni a gatyám, de azért azt is tegyük hozzá hogy nem çsak én vagyok ezzel így, bár én azt nem tudom ettől független ki hányórat tölt el a gépnél és nem mondom h köcsög gémer.
      Viszont az hogy pofátlanul bevásárolnak 50kártyát aztán a normál emberke szív, eleve két fajta kártya kéne aztán tőlem a cipője helyett is azt vegye fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rájár a rúd a kriptovalutákra
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.