Mintha nem lenne elég a Bitcoin és társai árfolyamának zuhanása, kiderült, hogy feltörtek egy újabb kriptovaluta kereskedelmi platformot, és kiürítették 670 ezer felhasználó számláját. 

A bűnözők még mindig látnak fantáziát a kriptovalutákban, vagy igyekeznek ők is megszabadulni a bitcoinjaiktól – ezt nem lehet tudni. Mindenesetre egy héttel ezelőtt feltörték a különböző virtuális pénzek kereskedésének helyet biztosító BlackWallett platformot. A január 13-án végrehajtott DNS eltérítéses támadás után minden olyan felhasználónak elszippantották virtuális pénzét, aki 20 Stellar Lumen-nél több pénzt tartott pénztárcájában. A támadásban 670 ezer felhasználó érintett, az ellopott kriptovaluta értéke pedig 452 ezer dollár (107 millió forint). Egy biztonsági szakértő szerint a Bittrex kriptovaluta tőzsdére vitték a valutákat, ahol a legnagyobb valószínűség szerint egy másik kriptovalutába mosták át. A BlackWallett még most sem elérhető, feltételezhetően nem is lesz az egyhamar.

Érvényes jelszavakat szereztek a támadók

Egy magát az oldal adminisztrátorának nevező ember szerint a támadók a weboldalt hosztoló szolgáltatón keresztül jutottak be az oldalra és ürítették ki a fiókokat. Amennyibe ez igaz, akkor a támadók vagy megszerezték egy adminisztrátor jelszavait vagy pedig meggyőzték a weboldal tárhelyszolgáltatóját, hogy ők az igazi tulajdonosai az oldalnak, és a szolgáltató adott hozzáférést az oldalhoz.

A támadásról a Reddit fórumain értesítették a felhasználókat, első körben az oldal adminisztrátorai még reménykedtek, hogy visszaszerezhetik az ellopott valutákat, de január 18. óta az oldalon semmilyen tartalom sem elérhető, sőt, a domain név azóta megvásárolható.

Nem ez az első hasonló jellegű támadás, karácsony előtt az EtherDelta kriptovaluta tőzsde szenvedett DNS eltérítéses támadást – pontos következményeit a mai napig nem ismerjük. Tavaly júliusban a Classic Ether Wallet felhasználói is elvesztették pénzüket, a támadók telefonon győzték meg a német weboldalszolgáltató céget, hogy ők az oldal jogos tulajdonosai.

Szaporodnak a hasonló támadások

A G DATA blogján karácsony előtt írtunk egy olyan kártevőről, mely kirabolta Bitcoin tárcánkat, majd búcsúzáskor titkosítja számítógépünket. A nyáron pedig egy Amerikában terjedő támadástípusról írhattunk, ahol a kiszemelt, kriptovalutával rendelkező mobilszámokat saját mobilszámukra hordoztak át a csalók, a mobilszolgáltatók ügyintézőinek megtévesztésével.

A BlackWallet által elszenvedett, DNS eltérítéses támadás ellen kétlépcsős azonosítással is védekezhetnek a weboldal tulajdonosai. Végül megjegyezzük, hogy a különböző kriptovalutákat nem mindig a szolgáltatóktól szokták elrabolni, sőt, ennél gyakoribb, hogy a PC-re telepített Bitcoin tárcát rabolják ki egy kártevő segítségével. Ez ellen a G DATA viszont védelmet nyújt a szabadalmaztatott BankGuard technológia segítségével, amely már nem csupán az online vásárlásokat védelmezi, de a számítógépes tárcákat is.

35 Comments

  1. Nia Sylen szerint:

    Tiszta szívből kívánom a sok pénzéhes bányásznak, hogy egyszerűen dögöljenek éhen. Végre elhatározom magam és a béremből megpróbálok össze rakni és összespórólni egy értelmesebb jószágra mert világ életembe lemaradtam vagy 10 évvel az ilyenekkel és akkor jön ez a kibaszott piaci baromság. Kurvára nem a pénzét sajnálom, hanem , hogy az egyszerű ember lehetőségét tiporják ezzel el. Kapják be de úgy őszintén. Gazdagodjanak…vegyenek bmw-t de ne úgy, hogy engem közben szivatnak.

  2. Bognár Gergely szerint:

    Hát…vagy ez történt vagy egy jól szervezett belső munka aztán annyit mondtak ez van….jópár éve mikor a deviza bedőlt és a fél világ eladósodott sem láttunk mi “egyszerű emberek” semmi többet, minthogy egy monitoron megváltoztak a számok

  3. Sándor Czitler szerint:

    nesze semmi, fogd meg jól 🙂 és mégis lopják 😀

  4. Kovács Attila szerint:

    Látom rínak, akik lemaradtak

  5. simthis szerint:

    Ha összeomlik a világgazdaság a tőzsdeválság miatt, ha annyira magas lesz az áram ára mert azt hülyeségre égettük el, akkor legalább mindenki tud máris egy embert, akit hibáztathat. Szerencsére a nevét is adta hozzá, hogy legalább X3-as BMW-nyit harácsolt le a világ villamos infrastruktúrájából, és hogy miatta lesznek új CO2 kvóták amit mindenkinek fizetnie kell.

    Tessék printscreenelni a FB profilját!

    Congrat az agytrösztöknek!

  6. Bálint Pesti szerint:

    Samu Tamás használt autón vannak olyan kereskedések akik elfogadják a bitcoint.

  7. Samu Tamás szerint:

    Hat ezaz a Hackereknek konnyu penz a naiv egyszeru ember 😀 bankokat feltorik akkor mennyire nehez nekik egy atlag ember fiokja 😀

  8. Dániel Szenyán szerint:

    Aki ilyenbe vágja bele a “fejszéjét” az nem fél évre tervez, viszont egy jobb kártya pl 1080Ti kb 8-9hónap alatt hozza vissza az árát ha ügyes az ember.
    Ezek a bányászok évekre terveznek, viszont olyan sok ilyen telep van már főleg ilyen drága kártyákkal hogy lehetetlen megmondani mennyire éri meg mert a bankokat is tönkre teszi.
    Azt is kockáztatom hogy a hackerek ezt is célpontnak fogják venni, azt feltörik.
    Mondjuk volt erre példa nem is olyan rég.

  9. Kinek a pap kinek a paplan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Rájár a rúd a kriptovalutákra
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.