Illegális webáruházakat zártak be

Komoly nemzetközi összefogással a hatóságok több országból lezártak két webshopot, mely az illegális interneten törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat árusított. A hat nyelven működő webshopnak 5400 eladója és több mint 1,15 millió ügyfele volt világszerte.

A német hatóságok (Bundeskriminalamt) zárták le május elején a világ egyik legnagyobb fekete webshopját, a törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat áruló Wall Street Market-et. A német rendőrség három embert tartóztatott le, akik a gyanú szerint az áruházat működtették. A rendőrök lefoglalták a weboldal működtetéséhez használt számítógépeket, több mint 550 ezer euró készpénzt, 1 millió eurónyi Bicoint és Monero-t, drága autókat és egyéb tárgyi bizonyítékokat. Az amerikai rendőrök Los Angelesben két drogkereskedőt tartóztattak le az üggyel kapcsolatban.

Az internetes alvilágban, a Tor böngésző segítségével elérhető webáruházban olyan termékeket árultak, mint drogok, ellopott jelszavak és bankkártya adatok, számítógépek feltöréséhez használható szoftverek, vagyis minden, a normális világban törvénytelennek számító dolgot meg lehetett itt találni.

Az Europol a webáruház lefoglalásáról szóló közleményben jelezte, hogy korábban a finn hatóságok rajta csaptak és bezárták az egyik legrégebbi, a 2013 óta működő Silkkitie (Valhalla) fekete webáruházat, azonban az ott működő eladók egy része a most lefoglalt Wall Street Marketre tette át székhelyét.

A letartóztatásokkal azonban nem szűnt meg teljesen a weboldal illegális tevékenysége. Több felhasználó is jelezte, hogy az oldal egyik (volt) moderátora, aki ezek szerint szabadlábon van, elkezdte zsarolni a webáruház eladóit és vásárlóit, 0,05 Bitcoint, azaz 280 dollárt (81 ezer forint) kérve hallgatásáért.

A cikk forrása: KrebsOnSecurity

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Illegális webáruházakat zártak be
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.