Disney hercegnő félmeztelen fotóit szerezte meg egy hacker

Bella Throne inkább saját maga hozta nyilvánosságra intim fotóit, semhogy engedjen a zsarolásnak, de az események így is megviselték a 21 éves színésznőt.

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy hacker feltörte a Radiohead zenekar énekesének gépét, és azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hoz eddig nem publikált felvételeket.

Most Bella Thorne Disney hercegnővel történt hasonló esemény: egy hacker megszerezte félmeztelen fotóit, amelyeket ő kizárólag saját maga, illetve barátja számára készített. A karrierjét gyerekszínészként kezdő színésznő a Disney Channel-en vált ismertté (többek között az Indul a risza! című sorozatban), majd felnőttként több tiniknek szóló filmdrámában és horrorfilmben játszott.

Az események úgy indultak, hogy a színésznő 6,6 millió követővel rendelkező Twitter fiókján rasszista üzenetek jelentek meg, majd a fiók feletti ellenőrzést megszerző hacker meztelen fotókat ígért a Disney hercegnőről. Valamivel később azonban Bella Thorne visszavette az ellenőrzést Twitter fiókja felett, majd úgy döntött, hogy saját maga teszi közzé azokat a meztelen fotókat, amelyekkel megzsarolták.

Hogyan törhették fel a fiókot?

Pontosan nem tudjuk, hogy ki, hogyan hackelte meg a színésznőt. A Twitteren posztolt üzenetek között egy amerikai telefonszámot is láthatunk, amelyről üzent a zsaroló, a rendőrség ezen a nyomon elindulhat.

A bűnözők több módszert is alkalmaznak arra, hogy a kiszemelt célpont internetes jelszavát megszerezzék: például célzott adathalász e-mailben vagy üzenetben vesszük rá, hogy egy hamis oldalon megadja felhasználónevét és jelszavát. Ha a felhasználói fiókhoz nem állított be a tulajdonos két faktoros hitelesítést, akkor ezután simán be lehet jutni idegen számítógépekről is.

Megtörténhetett az is, hogy a színésznőnek kiszivároghatott más weboldalnál használt felhasználóneve és jelszava, és rossz szokás szerint ugyanazokat használta minden webes szolgáltatásnál. Az is előfordulhatott, hogy a billentyűzetleütéseit naplózó kémszoftver jutott be valahogy a számítógépére, és a hacker kifigyelte a jelszót. Végül egy gyenge, könnyen kitalálható jelszó is lehetett a háttérben.

Kinek a felelőssége mindez?

A zsarolás okozta érzelmi sokk elmúltával Bella Thorne végül is győztesen jött ki az egész ügyből: Twitter követőinek száma 200 ezerrel gyarapodott, az esetet a következő könyvében feldolgozza, és meglévő, frissen kiadott könyvét is tudja reklámozni. De ennek ellenére senkinek sem kívánjuk, hogy átélje azt az érzelmi sokkot, amit egy hasonló zsarolási eset okozhat.

Joggal vetődhet fel, hogy hol van mindebben a stúdiók felelőssége. A hollywoodi sztárok nem informatikai szakemberek. Kaphatnának-e IT biztonsági oktatást az őket leszerződtető stúdióktól?

A válasz szerintünk egyértelmű igen, főként a fiatal sztárok esetében. A sportban megszokott dolog már például, hogy a sokat kereső kosárlabda sztárok pénzügyi oktatást kapnak a csapattól annak érdekében, hogy okosan osszák be keresetüket.

Ennél nem nehezebb oktatni a közösségimédia-ismereteket sem, és egy tini sztárnak tisztában kell lennie az internetes szolgáltatások alapvető működésével.

Alapvető szabályok

A következő szabályokat nem csupán a sztároknak érdemes betartaniuk, de minden átlagembernek is, aki nem szeretne hasonló helyzetbe kerülni:

1. Ne hagyjuk, hogy a barátunk vagy barátnőnk intim fotókat készítsen rólunk. A fotók sokszor tovább megmaradnak mint a szerelem.

2. Ne hagyjuk, hogy a „barátaink” kompromittáló helyzetekben fotókat vagy videókat készítsenek rólunk, válasszunk okosabban barátokat.

3. Ne szinkronizáljunk mindent a felhővel, a felhő alapú szolgáltatásokkal.

4. Ne küldjünk magunkról szexi képeket a közösségi oldalakon.

5. Használjunk két faktoros hitelesítést (jelszó + sms vagy mobilalkalmazásba küldött hitelesítő kód).

6. Használjunk frissített, jogtiszta vírusvédelmet gépünkön a kémprogramok ellen.

7. Régi telefonunkat és merevlemezünket csak azután adjuk el vagy ajándékozzuk el, hogy azokról megfelelően (felülírással) töröltünk minden adatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Disney hercegnő félmeztelen fotóit szerezte meg egy hacker
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.