Koronavírussal próbálnak rászedni minket a bűnözők

Harminc százalékkal nőtt a megelőzött számítógépes fertőzések száma idén márciusban – derül ki a G DATA adataiból. A kiberbűnözők az emberek bizonytalanságára és információéhségére építenek.

Olcsó védőmaszkok és a koronavírus fertőzéseket nyomon követő alkalmazások ígéreteivel indítottak adathalász kampányokat a kiberbűnözők idén márciusban, amikor a G DATA adatai szerint 30 százalékkal nőtt a kivédett számítógépes fertőzések száma az előző hónaphoz képest. Tim Berghoff, a G DATA szakértője szerint a növekedés annak is köszönhető, hogy az otthon maradó emberek online töltik idejük nagy részét, dolgozva, híreket fogyasztva, szórakozva. Az emberek információéhségét is kihasználták a bűnözők: ahogy az korábban már megírtuk például Japánban hatósági levél ígért információt a megelőzésről, de a WHO nevével is visszaéltek. Németországban pedig a egyenesen a koronavírus-segély egy részét kaparintották meg a bűnözők internetes csalás segítségével.

A vállalatok a kedvelt célpontok

A kiberbűnözők számára továbbra is a vállalatok maradnak a kedvenc célpontok, még a járvány idején is. Miután sok vállalatot kedvezőtlenül befolyásol a jelenlegi helyzet, egy zsarolóvírusos támadás okozta pénzügyi kár még rosszabbul érintené az adott céget. A zsarolók pénzügyi követelései akár a csődöt is jelenthetik a vállalat számára. Az otthoni munkára való átállás megnövelte a vállalati hálózatok komplexitását. Mindezzel a biztonság nem tartott lépést, főleg, ha a munkára használt terminál szerver vagy sharepoint szabadon elérhető az interneten a munka folytonosságának biztosítása érdekében.

A kisebb vállalatok IT csapatai arra összpontosítanak, hogy az IT infrastruktúrát a hosszabb távon is szükséges távmunkára állítsák át. Ez viszont erőforrásokat vonhat el az olyan biztonsági feladatoktól, mint monitoring és karbantartás. Ezért a G DATA szakértői úgy vélik, a jelenlegi helyzetben a kibertámadásokat a szokásosnál is később fedezik fel. A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy átlagosan 180 nap elteltével fedezték fel a vállalati hálózatban szabadon garázdálkodó kiberbűnözőt.

Az otthoni gépek kevésbé védettek

A tapasztalat az, hogy az otthoni számítógépek kevésbé védettek, mint a céges eszközök. Bárki, aki otthonról dolgozik, ne feledje, hogy a munkára használt számítógép a céges hálózathoz kapcsolódik – figyelmeztet Tim Berghoff.

A helyzet még bonyolultabb, ha magánszámítógéppel csatlakozunk a vállalati hálózathoz, hiszen azokat nem lehet központilag beállítani a vállalat IT szabályzat szerint, így a fertőzés, a sikeres támadás esélye megnő.

Az otthoni irodában is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az irodában: ne használjunk ismeretlen adathordozót, ne kattintsunk gyanús linkekre, munka végeztével zárjuk le a számítógépet, és óvatosan nyissuk meg a csatolmányokat.

Hiszen az adathalász levelek az otthoni levelezőbe is megérkeznek. És nyilván, használjunk egy rendszeresen frissített vírusvédelmi szoftvert, amely az adathalász e-mailet is kiszűri – fejezte be a G DATA szakembere.

Kiemelt kép: Ivan Samkov fotója a Pexels oldaláról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Koronavírussal próbálnak rászedni minket a bűnözők
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.