Ausztrália masszív kibertámadás alatt áll

Ezt Scott Morisson miniszterelnök jelentette be egy sürgősen összehívott sajtóértekezleten, a mai napon. A hónap elején még csak a Lion söróriás jelezte, hogy zsarolóvírusos támadás miatt a sörellátás országszerte akadozik.

Az ausztrál miniszterelnök egy sürgősen összehívott sajtótájékoztatón ismertette a helyi sajtóval, hogy az ország egy kiterjedt kibertámadás alatt áll, melyet egy magasan képzett, feltehetően állami hátszélű csoport visz véghez.

A támadás minden szektort érint, a kormányzat összes szintjét, különböző iparágakat, politikai szervezeteket, oktatás, egészségügy, kritikus szolgáltatás biztosítók és kritikus infrastruktúra működtetők egyaránt a támadott szervezetek között vannak.

A politikus nem nevezett meg egyetlen nemzetet is, de az közismert, hogy az oroszok, kínaiak, észak-koreaiak folytatnak kiterjedt kibertámadásokat állami támogatással. A miniszterelnök elmondta, hogy a használt eszközök, a célzott intézmények miatt gondolják azt, hogy állami csoportokról van szó. A múltban is volt példa hasonló támadásokra, most azonban ezek gyakorisága megnőtt.

A támadások következtében eddig nem történt nagyobb adatszivárgás. A rendezvényen Linda Reynolds védelmi miniszter is felszólalt, aki szerint ez a tevékenység árt Ausztrália nemzeti biztonságának és a gazdasági érdekeinek. Szerinte létfontosságú, hogy az összes ausztrál szervezet tudatában van a folyamatos veszélynek, és lépéseket tesz saját hálózatuk védelme érdekében.

Ennek az intenzív támadási kampánynak már vesztesei is vannak, hiszen ahogyan arról a G DATA blogján is írtunk, a Lion ausztrál söróriást június 9-én zsarolóvírusos támadás érte, emiatt kénytelenek voltak lekapcsolni a termelő rendszereiket is, így a kelleténél kevesebb sört tudnak gyártani a helyi piacra.

További információ:

Australian Government and businesses hit by massive cyber attack from ‘sophisticated, state-based actor’

Cyber-attack Australia: sophisticated attacks from ‘state-based actor’, PM says

Kiemelt kép: Rijan Hamidovic fotója a Pexels oldaláról

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ausztrália masszív kibertámadás alatt áll
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.