Másodszor is kibertámadás érte az ausztrál söróriást

Komoly kiberháború zajlik Ausztrália és – nem hivatalos értesülések szerint – Kína között, a Lion ausztrál söróriást immár másodjára is kibertámadástámadás érte, és most is zsarolóvírusról van szó.

A Sydney Morning Herald értesülései szerint a támadók jelenleg 1 millió amerikai dollárnyi váltságdíjat követelnek a vállalattól. A céget június elején érte valamilyen, nem részletezett támadást, erről újabb részletek nem derültek ki, csak annyit lehet róluk tudni, hogy a sör- és tejtermékek gyártása lelassult, miután például helyenként a rendeléseket manuálisan veszik fel és dolgozzák fel.

Kiberössztűz Ausztráliára

Nemcsak a Lion söróriást, de egy az egyben az ausztrál vállalatokat, kormányzati apparátust, szervezeteket koordinált támadás érte a napokban, mely állami hátszéllel dolgozó hackerektől származik. A hatóságok egyetlen nemzetet sem neveznek meg, a helyi sajtó szerint azonban a kínaiakról van szó.

Az is érdekes az ügyben, hogy a Lion-t a kínai Mengniu tejlipari óriás vásárolná fel 600 millió dollárért, ennek a vállalatnak a tulajdonosa részben a kínai állam. A felvásárlás a külföldi befektetéseket felügyelő ausztrál tanács engedélyére vár.

A június elejei első támadás óta a vállalat weboldalán keresztül folyamatosan tájékoztatta a közvéleményt arról, hogyan állnak az IT rendszerek újraindításával. A második incidens után inkább a védekezésre, mintsem a rendszerek működőképessé tételére összpontosítanak. Emiatt továbbra sem tudni, hogy pontosan mikor áll vissza teljes termelésre a vállalat, ahogy attól is távol vagyunk, hogy megbecsüljék, mekkora kár érte a céget.

A cikkhez a lap alján tud hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatja.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Másodszor is kibertámadás érte az ausztrál söróriást
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.